Nederland telt honderden historische buitenplaatsen. Ze bestaan uit een monumentaal huis of kasteel, vaak met bijgebouwen en omringende natuur. Alle buitenplaatsen zijn ooit door particulier initiatief ontstaan. Inmiddels worden de meeste beheerd door een organisatie of stichting. Eén ding hebben ze gemeen: ze vragen om veel onderhoud, zowel binnen als buiten, en dit kost veel geld.
Tegelijk zijn het schatkamers van cultureel en groen erfgoed. Om de omliggende natuur, meestal een tuin of park, goed te beheren, hebben buitenplaatsen doorgaans een tuinbaas. Deze zorgt dat het groenbeheer in goede banen wordt geleid. Vaak stuurt de tuinbaas een klein legertje vrijwilligers en een handvol groenprofessionals aan.
Special Tuin en Landschap
In een special in Tuin en Landschap 26 nemen zes tuinbazen de lezers mee, en leiden hen rond op ‘hun’ buitenplaats. De redactie heeft gekozen voor wat minder bekende buitenplaatsen, want er valt immers nog zoveel te ontdekken in Nederland! Lees alle artikelen in het laatste nummer van het jaar dat donderdag op de mat valt (een dag eerder dan gebruikelijk in verband met de kerst). Ook kunt u het themanummer (met inlog) digitaal lezen via de website. Losse nummers bestellen kan ook via www.hortipoint.nl/speciale-uitgaven.
Verschijning nieuwsbrieven
In verband met de feestdagen vervallen de nieuwsbrieven van vrijdag 25 december en 1 januari. Volgende week dinsdag 29 december verschijnt de laatste nieuwsbrief van het jaar. Hierin staat traditioneel de top 10 van best gelezen berichten van het afgelopen jaar.
Op deze plaats willen we als redactie alle abonnees prettige kerstdagen wensen en een gezond en voorspoedig 2021!