Bab Star op bezoek bij Cymbidiumkweker Peet Zwink

Onlangs bezocht Bab Star kwekerij Peet Zwink, premium Cymbidium in De Lier. Peter Zwinkels is een gepassioneerde kweker die al meer dan 45 jaar zijn Cymbidiumrassen koestert, selecteert, verbetert en door te kruisen nieuwe kleuren toevoegt aan het assortiment. Bab vertelt het ‘verhaal achter’ deze bijzondere bloem.

Peets slogan is: kwaliteit gaat voor kwantiteit. Als je door de kassen loopt, zie je direct wat hij bedoelt: enorme zware takken met gigantische bloemtrossen. Dikke harde stelen die geen moeite hebben om wel meer dan veertig bloemen strak en stoer overeind te houden.

Cymbidium komt oorspronkelijk uit Nepal. Daar groeien ze in het wild aan de voet van de Himalaya. De plant behoort tot de grootste plantengroep van de wereld: de orchidee.

De bijzondere orchidee kon je vroeger vooral vinden bij de notabelen die als hobby de planten koesterden in hun ‘glazen tuinhuizen’ de zogenaamde oranjerieën. Als de planten in bloei stonden, soms pas na tien jaar, konden ze rekenen op belangstelling uit de hele wereld. Het waren heel kostbare en exclusieve planten. Toen Cymbidium in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw in Nederland door de eerste kwekers werd geteeld als snijbloem was dat heel bijzonder.

125 gulden

Babs opa vertelde hem jaren geleden dat hij bloemen leverde aan ‘de bloemist Frankenhuyzen’ in de Kalverstraat in Amsterdam. Deze chique bloemist had in de jaren ‘50 Perzische tapijten op de vloer en een dame in het lang om de klanten te ontvangen. In die jaren verkocht deze bloemist Cymbidiumtakken voor 125 gulden per tak. Enorm veel geld, zeker als je weet dat in die jaren de buschauffeur slechts 45 gulden per week verdiende.

Jarenlang bleef het een exclusieve snijbloem die steeds beter betaalbaar werd. De teelttechnieken werden steeds beter met als gevolg dat het in de jaren ‘80 een massaproduct werd met alle gevolgen van dien. Op dit moment is er nog slechts een aantal kwekers over die de snijbloem telen met als belangrijkste afzetgebied Europa en Noord-Amerika.

Twee vermeerderingsmethoden

De planten worden op twee manieren vermeerderd. Met meristeem worden groeischeuten versneden en op een weefselkweekplaat geplaatst. De plaat wordt in beweging gebracht waardoor de stukjes plant wortel schieten en zich ontwikkelen tot een miniplantje. Deze worden opgepot in 6-cm potjes. Na een half jaar gaan ze in een 13-cm potje, hier mogen ze één jaar in groeien en dan verhuizen de planten naar een 21 cm-pot. Na twee jaar wachten gaan ze naar een kuip van ruim 30 cm. Het jaar daarop zijn de eerste bloemen te verwachten, we zijn dan al vier tot vijf jaar onderweg.

De tweede manier van vermeerderen is via stekjes uit de oude plant. Het is grappig te ontdekken dat deze plant groeit in familieverband. Peter Zwinkels vertelt dat het voorkomt dat er wel twaalf generaties in een pot zitten. Wanneer de plant een paar keer heeft gebloeid, groeit er uit de oude plant een nieuw jong plantje. De moederplant zorgt voor het jonge plantje. Doordat ze niet meer bloeit heeft ze voeding die ze met haar blad maakt over en voedt hiermee de nieuwe plant, pas daarna sterft zij. Zo ontstaan er in één pot wel tien planten die elkaar ondersteunen.

Elke bloemtak wordt in een heel jong stadium aan een elastiek gebonden. Zo groeien de takken rechter omhoog. Om de bloemtros te rekken, waardoor de bloemen beter tot hun recht komen bij het openkomen, is er nog een tweede elastiek nodig.

Duurzame teelt

Peter Zwinkels is MPS-A gecertificeerd en is op een haar na volledig EKO. De teelt is bijzonder duurzaam. Peter geeft zijn planten alle ruimte en jaagt ze vooral niet op, 15°C is de ideale temperatuur voor een mooie compacte en supergezonde plant die een schitterende kwaliteit bloemen geeft.

In de maand april gaat Peter voor groothandel Bab Star zijn langste takken selecteren. Babs klanten mogen rekenen op takken van 100 tot 150 cm die in vierkleuren beschikbaar zijn, met een houdbaarheid(afhankelijk van de soort) van twee tot vijf weken.

Verzorging:

  • Zorg voor een schone vaas.
  • Snij de stelen één keer per week af en ververs het water.
  • Voorzichtig met de bloemen! Bij beschadiging van het neusje van de bovenste lip vergaat de bloem en kleurt de onderste lip donker. Dit is een teken dat de bloem een zaaddoos gaat vormen.

Bron en foto’s: Bab Star jr Bloemengroothandel

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties