De traditie van de versiering van het Sint Pietersplein met Pasen is in 1985 begonnen met arrangeur Nic van der Voort. Hij werkte in die tijd voor Bloemenveiling Flora, en deed samen met zijn broer projecten in Hilversum, zoals de show van Sonja Barend.
Hoe is deze traditie begonnen?
„Het eerste contact werd gelegd toen paus Johannes Paulus II in 1985 Nederland bezocht. Via via kreeg ik de vraag of ik de Sint Pieter kon inrichten bij de zaligverklaring van pater Titus Brandsma. Het jaar erna hebben we met Pasen een stukje van het Sint Pietersplein versierd. Het begon met een klein tuintje, dat elk jaar groter werd.”
Wanneer is het een succes geworden?
„Het werd een succes doordat de paus ’Bedankt voor die bloemen uit Nederland’ ging zeggen. In het Vaticaan kwam ik toevallig in contact met een Duitse priester die in Nederland had gestudeerd. Hij heeft de paus een briefje gegeven met een bedankwoordje in het Nederlands. Dat is een traditie geworden.”
Heeft u zelf de paus wel eens gesproken?
„Een paar keer. Elk jaar kregen we een mooie medaille, en een keer een rozenkrans. Overigens hoefden de arrangeurs niet gelovig te zijn om mee te doen. Ik vroeg alleen of ze zich konden gedragen, haha. Maar dat was nooit een probleem.”
Heeft de bloemenlevering aan het Vaticaan ooit ter discussie gestaan?
„Nee, het heeft nooit ter discussie gestaan.”
Was het in die tijd makkelijk om de financiering rond te krijgen?
„Het werd in het eerste twee jaar gefinancierd door de promotiebureaus voor bloemen en boomkwekerijproducten. In het derde jaar kwam daar de bollenpromotie bij. Hoofdarrangeur Paul Deckers heeft nu veel meer werk dan ik ooit heb gehad. Hij moet alle kwekers afzonderlijk benaderen om te vragen of ze willen meedoen. Dat is een hele heisa.”
De duitse pater zoals je schrijf dat is Pater P. Gumpel sj dit is zijn naam en die Pater isheel belangrijk geweest in de contacten met hetvaticaan en dat kon zo omdat hij zelf een hoge functie had
mooi stukje bedankt voor de mail