De meeste ondernemers (79%) zijn op de hoogte van de btw-verhoging die geldt vanaf 1 januari. Toch is er voor meer dan de helft (53%) nog werk aan de winkel, blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst.
Op 18 december is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het pakket Belastingplan 2019. Dit betekent dat het lage btw-tarief van 6 procent per 1 januari verhoogd wordt naar 9 procent. De tariefverhoging heeft impact op onder meer de administratie, de prijzen van goederen en diensten en de offertes en facturen. Voor de ondernemers die de voorbereidingen nog moeten treffen, geeft de Belastingdienst vier tips om te helpen bij de verandering.
De Belastingdienst geeft vier tips om je voor te bereiden op de btw-verhoging:
- Controleer voor welke diensten en producten de btw-verhoging van 6 naar 9 procent geldt.
- Pas het btw-tarief aan op offertes en facturen. Het kan verstandig zijn bij offertes een noot te plaatsen in de algemene voorwaarden of als onderdeel van de overeenkomst. Beoordeel vooraf goed in welke situatie welk btw-tarief van toepassing is.
- Bepaal of je jouw prijzen gaat verhogen of deze gelijk houdt. Voor particulieren kan je de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs, zodat de brutowinst gelijk blijft. Voor zakelijke klanten heeft de btw-verhoging vaak geen invloed, aangezien zij de btw meestal kunnen aftrekken.
- Onderzoek of jouw kassasysteem, boekhoudprogramma en andere software nog moet worden aanpast. Pas de administratie op tijd aan zodat je klaar bent voor de eerste btw-aangifte in 2019.
Het onderzoek ‘Btw-tarief van 6% naar 9%; hoe bereiden ondernemers zich voor?’ liep van 13 november tot en met 25 november 2018 en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 558 ondernemers deel, waaronder 233 bedrijven die regelmatig met het 6%-tarief te maken hebben.
Bron en beeld: Belastingdienst