Afgerond droneproject gaat door in sierteelt

    Het onderzoeksproject HiPerGreen rond drones in kassen is afgerond met een symposium, maar daar blijft het niet bij. Een startup gaat door met concrete toepassingen in de sierteelt.

    HiPerGreen (High Precision Greenhouse Farming) is ontstaan vanuit studenten luchtvaarttechnologie aan Inholland Delft. In de loop van het project dat ruim twee jaar geleden is gestart met een budget van zes ton en participatie vanuit onderzoek, overheid en sierteelt, zijn de inmiddels oud-studenten Applied Drone Innovations (ADI) gestart.

    Het team van ADI gaat nu verder met de resultaten die in HiPerGreen zijn geboekt, zo meldde het projectmanagement op het slotsymposium, vrijdag 27 september in het World Horti Center in Naaldwijk.

    Ziekte- en plaagdetectie en fenotyping

    ADI is reeds bezig met een aantal sierteeltbedrijven om drones in hun kassen te kunnen toepassen. Het gaat met name om monitoring, ziekte- en plaagdetectie in potplanten en snijbloemen in de teelt, en om fenotyping in de veredeling ofwel selectie op eigenschappen.

    Het is de bedoeling om drones automatisch door kassen te laten vliegen. ADI gaf op het symposium, in een kasruimte van het World Horti Center, een demonstratie met een drone die zelf kan vliegen. Hij detecteert de grond met laser en beweegt binnen detectiebakens in de ruimte.

    Binnenkort meer in het vakblad over het afgesloten droneproject en gestarte praktijktoepassingen.

    Video: Arno Engels

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties