Het maximumtarief voor warmte mag komend jaar met 67 procent omhoog, stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze verhoging geldt niet voor warmtenetten die op geothermie zijn gebaseerd.
Het Warmtetarievenbesluit van de ACM is alleen bedoeld om consumenten en kleinverbruikers te beschermen tegen te hoge prijsstijgingen. Het kan echter ook van belang zijn voor enkele tuinders die zijn aangesloten op een warmtenet met deels gaswarmte of gasgeïndexeerde warmte-inkoop, zoals Ennatuurlijk. De contractvoorstellen van deze leveranciers voor volgend jaar zijn er soms direct op ingesteld.
Hoewel de maximumprijs flink stijgt, is het niet de bedoeling dat warmteleveranciers daar automatisch gebruik van maken. Ze moeten een goede reden hebben om hun tarieven te verhogen, stelt ACM.
Voor warmtenetten op basis van aardwarmte, zoals Trias Westland, heeft het besluit van de ACM dus geen gevolgen. „Voor onze warmte hebben we een plafondprijs afgesproken met de telers”, laat directeur Marco van Soerland weten. „Als geothermie duurder wordt, komt dat doordat de SDE-subsidie omlaag gaat bij een hogere gasprijs.”