Ondanks dat het voor veel ondernemers een zwaar jaar was, zijn er ook veel bedrijven gestart. De Kamer van Koophandel ziet al zes maanden op rij een groei in het aantal startende ondernemers in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In de detailhandel was deze groei het grootst. Hier is het aantal startende ondernemers in november met 56% gegroeid ten opzichte van november 2019. Dit komt met name door de toename van internetdetailhandel.
De Belastingdienst heeft voor starters een aantal tips op een rij gezet om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan.
1. Noteer de deadlines voor de belastingaangiften in 2021 in je agenda. Als u zich heeft aangemeld bij de Kamer van Koophandel krijgt u van de Belastingdienst een brief waarin staat over welk tijdvak u btw-aangifte moet doen, waarschijnlijk elk kwartaal. De deadlines hiervoor zijn 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober. De deadline voor de aangifte inkomstenbelasting is 1 mei.
2. Met de OndernemersCheck krijgt u op basis van een aantal meerkeuzevragen de indicatie of u wel of geen ‘ondernemer voor de Inkomstenbelasting’ bent. Daarmee kunt u in aanmerking komen voor aftrekposten, zoals de MKB-winstvrijstelling en mogelijk ook de zelfstandigenaftrek.
3. Richt een goede administratie in en bewaar alle administratie zeven jaar. Online boekhoudsoftware geeft op elk moment zicht op hoe het met je onderneming gaat. Hierdoor is op tijd bijsturen makkelijk.
4. Houd vanaf dag 1 bij welke kosten u voor de onderneming maakt, en vergeet vooral niet bonnen en facturen te bewaren. Kosten voor zakelijke doeleinden zijn meestal aftrekbaar.
5. Heeft u een auto van de zaak die u ook privé gebruikt? Houd hier rekening mee bij de aangiften. Als u meer dan 500 km per jaar privé rijdt, heeft u namelijk te maken met bijtelling. U moet dan bij uw aangifte inkomstenbelasting een bedrag verrekenen voor het privégebruik met de autokosten van de onderneming. Daarnaast moet u btw betalen over de privé-kilometers. Die btw over de privé-gereden kilometers neemt u altijd mee bij de laatste btw-aangifte van het jaar.
Bron: Belastingdienst | Foto: Shutterstock