‘Spint weer onder controle gekregen met FLiPPER’

    Afgelopen seizoen kampte maatschap Rijk in Ovezande (Zld.) met een fikse spintdruk in Elstar. “Met de gangbare chemische middelen kregen we de druk nauwelijks omlaag, waardoor de problemen gaandeweg de zomer steeds groter werden”, zo blikt Peter Rijk terug. Met de inzet van het biologische middel Flipper lukte het om spint weer onder controle te krijgen. “Het verraste ons dat de roofmijten zo goed overeind zijn gebleven. Uiteindelijk hebben die de spintbestrijding weer over kunnen nemen, waardoor we toch nog redelijk schoon zijn geëindigd.”

    Peter (links) en Richard Rijk hebben een fruitteeltbedrijf in Ovezande (Zld.). Ze telen 5 hectare appel (Elstar, Jonagold, Red Prince en Golden Delicious), 5 hectare peer (Conference, Doyenne en Lucas), 10,5 hectare zwarte bes en 3,5 hectare rode bes.

    Het is begin maart en de zon prikt vandaag met volle kracht door de wolken heen. Peter en Richard Rijk zijn druk bezig met het snoeien van een perceel Elstar.  ,,Van mij mag het voorjaar nog wel even wachten”, zegt Peter, terwijl hij zijn snoeischaar opbergt en een kop koffie aanbiedt. ,,We hebben nog minimaal een volle week nodig voor het snoeien. En ook met het hakselen, poetsen en compost strooien zijn we nog niet klaar.”

    Met het voorjaar in aantocht zitten ook de eerste bespuitingen tegen schurft en appelbloesemkever eraan te komen. Wat Richard betreft mag ook die klus nog wel even wat ‘opgerekt’ worden. We hebben de afgelopen dagen al wat gemonitord en wat klopmonsters genomen. Het lijkt allemaal nog rustig, dus de spuit kan hopelijk nog even in de schuur blijven staan.’

    Toenemende spintdruk

    Hoewel vader en zoon Rijk doorgaans maar weinig problemen hebben met ziekten en plagen op hun bedrijf, zien ze de spintdruk wel jaar op jaar wat toenemen. Vooral in de Elstar – waar roofmijten net iets minder goed gedijen dan in Jonagold –  is spint een toenemende zorg. ,,Afgelopen jaar liep de spintdruk in een deel van de boomgaard zelfs zodanig hoog op dat we het met de beschikbare chemie niet meer onder controle kregen. Rond de bloei hebben we meerdere middelen toegepast maar dat bleek achteraf niet voldoende”, vertelt Peter. Nog ‘zwaarder’ ingrijpen met chemie wilde de maatschap niet, want dat zou teveel schade berokkenen aan de populatie roofmijten en ook weer een extra werkzame stof aan de MRL toevoegen. In de zoektocht naar een oplossing – waarbij verschillende adviseurs werden geraadpleegd – kwam de maatschap uiteindelijk bij Flipper terecht.

    “Aanvankelijk waren we best wel wat sceptisch over dit biologische middel”, zo wil Richard wel bekennen. “Van Flipper is bekend dat het een behoorlijk brede werking op insecten heeft. Onze angst was dat een groot deel van de natuurlijke vijanden – en dan met name de roofmijten – zou worden meegepakt. Maar dat is ons achteraf ontzettend meegevallen.”Ook het uiteindelijke resultaat op spint heeft vader en zoon Rijk behoorlijk positief verrast. ,,Na twee dagen zagen we een duidelijk effect op spint. De bestrijding was zeker niet volledig, maar wel zodanig dat de roofmijten de bestrijding weer over konden pakken. Daardoor zijn we op het eind van het seizoen toch weer redelijk schoon geëindigd.”

    Veel water gebruiken

    De toepassing van Flipper vraagt volgens Peter wel wat extra aandacht. ,,Om spint zo goed en volledig mogelijk te kunnen raken zul je met veel water moeten spuiten, in de regel het dubbele of zelfs meer. Zo’n bespuiting kost daardoor meer tijd dan je gewend bent”, aldus de fruitteler. Zelf  koos de maatschap voor 600 liter water, de dubbele hoeveelheid die ze normaal gebruiken. Nog meer dan 600 liter – wat door sommige adviseurs aanbevolen wordt – leek de maatschap niet zinvol op de 3-jarige aanplant. ,,Het water zou er dan letterlijk vanaf druipen. Dat heeft natuurlijk geen zin.” Om een zo goed mogelijke bedekking te krijgen is er kruislings gespoten – dus twee keer hetzelfde pad en dan tegen elkaar in. ,,Misschien hadden we het met andere doppen ook in één werkgang kunnen redden, maar we wilden zeker weten dat de bedekking goed zou zijn. Terugkijkend hebben we daar goed aan gedaan, want Flipper heeft z’n werk zo goed kunnen doen”, zo besluit Peter. 

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties