Daggas heeft het lage niveau kunnen handhaven door het royale aanbod via pijpleidingen en de aanvoer van LNG. De lange termijnprijzen zijn wel licht gestegen, wellicht als gevolg van de gestegen olieprijzen.
Onlangs is begonnen met de de bouw van de nieuwe stikstoffabrieken. De toekomstige installaties bij Zuidbroek beslaan ongeveer 12 hectare. Ze hebben een capaciteit van 180.000 kubieke meter stikstof per uur. Dat is meer dan 10 keer hoger dan die van de bestaande stikstoffabriek bij Zuidbroek. De installaties worden naar verwachting medio 2022 in gebruik genomen. De fabrieken zijn nodig om de gaswinning in Groningen stop te kunnen zetten. Als alternatief gaat Nederland meer gas importeren van een andere samenstelling. Door het toevoegen van stikstof is het importgas gelijk aan het Nederlandse gas. Vanaf 2022 zou Nederland in zijn geheel zonder aardgas uit het Groningse gasveld moeten kunnen doorgaan.
Om de transporten van LNG op gang te houden tijdens de coronacrisis heeft de Suez Canal Authority de tol voor het Suezkanaal verlaagd voor een periode van 3 maanden, vanaf april. De normale doorvoervergoeding zal worden verlaagd van 25 naar 30%, bovendien krijgen LNG-tankers, geladen of leeg, die tussen de Amerikaanse Golf en regio’s op het Aziatische continent opereren, tariefverlagingen van 35 tot 75%.
CO2-rechten stijgen licht
Voor de korte termijnprijzen van elektra, de daghandel, zijn het dagen van continu lage prijzen als gevolg van veel aanbod van zon- en windenergie. Voor de lange termijn ligt het iets anders, deze markt is licht aan het stijgen. De stijging wordt veroorzaakt door de licht gestegen prijzen voor CO2-emissierechten. Deze rechten zijn nauw verbonden aan de beleggersbeurzen wereldwijd. Nadat de beurzen verleden week gestegen zijn is hierdoor ook de prijs van de emissierechten gestegen. De emissierechten hoeven niet ingekocht te worden voor elektra welke opgewekt is met renewable energy’s zoals zon en wind.
De vraag naar elektra is vandaag de dag minder en het aanbod is royaal, hierdoor zijn er zelfs kerncentrales afgeschakeld in Scandinavië. Ook grijpt de Nederlandse overheid hierbij de kans om de kolencentrales op de Maasvlakte te sluiten, wegens overbodigheid. Hiermee kunnen ze aan de gestelde eisen voldoen om de CO2 emissie voorwaarden van Urgenda.
Het opwekken van duurzame stroom in Nederland lag in maart mede door de coronacrisis procentueel gezien op het hoogste niveau ooit. Een combinatie van veel zon, stevige wind en minder vraag naar elektriciteit door de virusuitbraak zorgde ervoor dat 30 procent van de stroom in het land duurzaam werd opgewekt. Zonder de lagere vraag door het coronavirus zou het op 27,5 procent zijn gekomen. Op zondag 29 maart was er door een combinatie van veel zon en flinke wind een dagrecord bij de productie van hernieuwbare stroom. Die dag kwam de duurzame stroomopwekking uit op 44 procent. De totale productie van duurzame energie lag in maart 15 procent hoger dan dezelfde maand het jaar ervoor.
Olie zwiept op en neer
Het zijn tijden van records. Van de ene op de andere dag maken we de grootste daling van de olieprijs mee, gevolgd door de grootste stijging in één dag. Uiteindelijk zit er één groot geopolitiek steekspel achter de volatiele koers van olie, de trigger die dit goed aan het licht heeft gebracht is het coronavirus. Normaal wil Saoedi-Arabië altijd graag het voortouw nemen als het om het beperken van de olieproductie gaat, maar op dit moment is het toch even anders, een overleg hierover tussen Amerika, Rusland en Saoedi Arabië is zelfs verplaatst naar aanstaande donderdag of vrijdag. Het is namelijk zo dat Rusland kan produceren met een prijs rond de 40 dollar per vat ruwe olie en Saoedi Arabië heeft circa 60 dollar nodig, evenals Amerika. Het laatstgenoemde land heeft aangegeven de import tarieven te verhogen voor olie uit Saoedi Arabië om zo de producenten in eigen land te beschermen. Hierdoor is het mogelijk dat de olie uit Saoedi-Arabië nog goedkoper kan worden. Rusland kan voorlopig achterover leunen en kijken wat er gaat gebeuren, dus wie gaat de productie verlagen? De grote verliezer lijkt uit het Midden-Oosten te komen.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.