Bollenrooien was geen 1 aprilgrap, de Smart Lily wel

    Woensdag 1 april rooide firma Boon&Breg uit Andijk ruim een hectare tulpen. Ze waren net boven de grond op de akker in Zeewolde. Leliekwekerij Bredefleur geeft toe dat de Smart Lily die ze deze week introduceerde past in de categorie 1 aprilgrap.

     

    Tulpenteler John Boon kondigde zijn actie begin deze week via social media aan. Een foto van zijn bollenrooimachine met het bijschrift ‘misschien?’. Tulpen rooien? Nu al? Het groeiseizoen van de bollen is net begonnen, het bloemen koppen is pas over ruim een maand. Op 1 april postte Boon een filmpje van de rooiwerkzaamheden. Vakgenoten reageerden: ’respect voor deze moeilijke keuze. Heel veel succes collega’ en ’Klote om te zien John, maar goed voor het vak!’.

    Ruim 1 ha gerooid

    Er is uiteindelijk ruim 1 ha. gerooid van de 80 ha tulpen die het bedrijf Boon&Breg in de Flevopolder teelt. De oogst is vernietigd. „Het was een slecht soort. Een afraappartij. In de broeierij viel hij deze winter ook tegen. Herfst 2019 hebben we de bollen wel geplant, want onder normale omstandigheden zou je er nog wat aan kunnen verdienen. Door Corona staat de wereld op zijn kop. Volgens mij is nu het tijd om kosten te beperken. Als je dan zeker weet dat een soort niks opbrengt, kan je er beter zo snel mogelijk afscheid van nemen. Hoop op betere tijden is geen strategie.”

    Twee opties

    Boon benoemde 20 maart j.l. op Twitter al de opties ‘rooien of straks leverbare bollen verkopen voor weinig’. Een overweging in de week dat de coronacrisis hard toesloeg in de sierteeltsector. Boon voegde 1 april de daad bij het woord. Navraag leert dat collega-bollentelers zijn voorbeeld nog niet volgen. Sommigen denken er wel hard over na, vertelt adviseur Alex Buis. Rekensommen worden gemaakt. De velden met de jonge, groene tulpengewassen alleen frezen is geen optie, want de bollen zijn geplant in netten en die moet je uit de grond verwijderen.

    Smart Lily

    Ander opmerkelijk ‘bollennieuws’  kwam deze week van leliekwekerij Bredefleur. „Wij willen de mooiste, de beste en de meest exclusieve lelies kweken”, stond in hun persbericht. De familie Evers wil vernieuwing die zorgt voor een beter product, ’Original by Bredefleur’. Het idee voor de noviteit Smart Lily ontstond spontaan, vertellen ze. Ze wilden een lelie die langer houdbaar is. Veredelaar Vletter & Den Haan wilde daar wel mee aan de slag. „Na veel bij elkaar komen en lang onderzoek is de Smart Lily ontstaan”, vermeld het persbericht.

    Dag- en nachtritme

    Een lelie die ’s nachts zijn bloemen sluit en overdag opent, die kan tot wel 4 weken houdbaar zijn.  Tenminste, dat is de uitleg van veredelaar Arie Peterse in het filmpje dat Bredefleur liet maken. Hij kruiste een gen van de ijsbloem in bij lelie, zodat het dag- en nachtritme van de bloem drastisch veranderde. Zo is lang houdbare Smart Lily ontstaan, met een houdbaarheid die bijna het dubbele is van de normale lelies. „Mijn klanten zijn er laaiend enthousiast over,” legt bloemist Peter Ermers van Passa Flor aan het einde van de promofilm.

    1 aprilgrap

    Officieel is het nog nergens vermeld, maar veredelaar Peterse wil het wel toegeven: het was een 1 aprilgrap. Bedacht en gefilmd voordat de coronacrisis in Nederland losbarstte. De reacties op het nieuws waren leuk, vertelde Levi Evers aan de veredelaar. Evers zelf was bij het maken van dit bericht niet bereikbaar. Peterse zelf kreeg serieuze reacties van collega-veredelaars. De vraag ‘Is er stuifmeel van de Smart Lily beschikbaar?’ was misschien wel de mooiste.

    Virtuele tour door showkas

    De lelie die figureerde in de film, dat was een van de zaailingen in de veredelingskas bij Vletter & Den Haan. Begin juni bloeien er nog veel meer noviteiten op het bedrijf. De showkas blijft dicht voor publiek vanwege de perikelen rond het coronavirus. Nagedacht wordt over een virtuele tour langs de nieuwe lelies. „Een grote broeier in Japan doet dat al jaren.” Aziaten zijn grote afnemers van lelies. Die kunnen dit jaar niet naar Nederland afreizen. De bollenexport van lelies naar dat deel van de wereld trekt inmiddels weer iets.

    De filmpjes van Bredefleur en Boon staan hieronder

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties