Sanering van solitair gelegen glastuinbouwbedrijven in Noord-Brabant via een glas-voor-glasregeling zal nauwelijks effect hebben. De provincie doet er daarom goed aan naar andere oplossingen te zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Pouderoyen Compagnons in opdracht van de provincie.
Grootste nadeel dat aan saneringsregelingen zoals glas-voor-glas kleeft, is volgens de onderzoekers dat het kapitaal de sector uitgaat. „De blijvers moeten betalen voor de wijkers. Juist in deze economisch slechte tijd is dat een groot bezwaar.”
De onderzoekers adviseren de provincie naar andere oplossingen uit te wijken, zoals een verplaatsingsregeling. Nadeel daaraan is echter dat slechts weinig telers hiervan gebruik zullen maken vanwege een gebrek aan financiële slagkracht.
Fiscale regelingen
Het wegnemen van kosten als leges en plankosten kan eveneens effectief zijn, evenals de inzet van fiscale regelingen die het voor telers gunstiger maken te stoppen. Ook een saneringsregeling voor de meest ’hindergevoelige’ bedrijven kan bijdragen tot een oplossing, hoewel zo’n regeling dan door Brussel getoetst zal moeten worden op ongeoorloofde staatssteun.
Bijstellen doelstelling
Het rapport concludeert verder dat het streven van Noord-Brabant om in 2015 driekwart van het areaal glas in concentratiegebieden te hebben gehuisvest, niet realistisch is. Bijstelling van die doelstelling naar bijvoorbeeld 2020 ligt volgens de onderzoekers voor de hand.
Bron: Vakblad voor de Bloemisterij