Internationaal Jaar van de Bodem

Landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties heeft 2015 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Bodem. In Nederland zullen allerlei activiteiten rond dit thema plaatsvinden.

Een Nederlandse werkgroep van diverse organisaties heeft de site jaarvandebodem.nl gelanceerd, waarop alle activiteiten komen te staan die plaatsvinden in het Internationaal Jaar van de Bodem.

Doel is om de bodem meer bekendheid te geven als maatschappelijk duurzaamheidsthema. De bodem levert niet alleen 99,7% van al het voedsel in de wereld, maar is ook de belangrijkste opslagplaats voor koolstof.

Betrokken organisaties zijn onder andere de Brabantse Milieufederatie, Louis Bolk Instituut, CLM en Down to Earth. Deze laatste is een groep burgers die zich zorgen maakt over het verlies van humus uit landbouwgrond. Volgens hen raakt de bodem verslaafd aan kunstmest.

Een andere samenwerkende groep van organisaties wil ervoor zorgen dat de bodem bewust en duurzaam wordt gebruikt. Daarvoor hebben zij de site bewustbodemgebruik.nl in de lucht.