In museum De Zwarte Tulp start 21 maart de expositie 400 jaar Mayflower – Kruidenboeken van de Pilgrims. De botanische wereld was destijds een wereld met veel internationale verbanden.
Voor vrijheid van hun protestantse geloof vluchtte een groep Engelsen in 1609 naar Nederland, naar Leiden. Daar vonden ze op den duur de sfeer toch te vrijzinnig, en dus reisde een deel van de groep in 1620 verder, naar Amerika, de ‘Nieuwe Wereld’, met het schip de Mayflower.
Kennis van de geneeskracht van planten en kruiden was in die tijd erg belangrijk. In Engeland was hét boek The Herbal van John Gerard (1597) met duizenden afbeeldingen en besprekingen van planten. De houtblokken voor de afbeeldingen leende Gerard onder andere van de beroemde drukkerij Plantijn in Antwerpen. De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden.
Planten uit de nieuwe wereld
The Herbal was grotendeels een vertaling van het Cruydeboeck (1554) van Rembert Dodoens dat vaak vertaald en herdrukt is. Van 1582 tot 1585 was Dodoens hoogleraar in Leiden. Een exemplaar van het Cruydeboeck ging mee op de Mayflower naar Amerika. In The Herbal en het Cruydeboeck staan ook planten uit de ‘Nieuwe Wereld’ beschreven: zonnebloem, tabak, pompoen, maïs, tomaat en aardappel.
Botanische tekeningen
Naast de tentoonstelling ‘Kruidenboeken van de Pilgrims’ is er ook een presentatie met botanische tekeningen van Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars naar aanleiding van het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974).
De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 21 juni.
Bron en foto’s: Museum De Zwarte Tulp