Hoewel er aanwijzingen zijn voor een verband tussen normoverschrijdingen in het oppervlaktewater met imidacloprid en het dalen van de vogelstand, neemt de Nederlandse overheid nu nog geen aanvullende maatregelen om het gebruik verder terug te dringen.
Dat maakt het Ctgb deze week bekend. Het college hield een onderzoek waarin een verband tussen imidacloprid en de dalende vogelstand werd gesuggereerd tegen het licht. Conclusie is dat er een statistisch verband lijkt te zijn, maar dat onduidelijk is welke rol het middel en andere mogelijke oorzaken spelen.
Bovendien is het onderzoek uitgevoerd voor aanvullende maatregelen zijn genomen. Daarom heeft de overheid besloten nu geen nadere maatregelen te nemen en te bezien welke effecten het eerder ingevoerde beleid heeft. Staatssecretaris Dijksma wil daarom wel snel metingen zien in het oppervlaktewater. De resultaten daarvan kunnen eventueel wel aanleiding zijn voor nadere maatregelen.
Vergroenen
In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dijksma verder te willen streven naar een ’vergroening van gewasbeschermingsmiddelen’. „Samen met gelijkgezinde landen wil ik in Europees verband komen tot een actieprogramma om over te schakelen op een pakket van gewasbeschermingsmiddelen met minder risico’s voor mens, dier en milieu. Het gebruik van neonicotinoïden wil ik in Nederland en Europa terugdringen”, schrijft Dijksma.