Als je nadenkt over alle baten die een boom met zich meebrengt, dan overstijgt dat welke investering in de openbare ruimte ook. Die stelling poneerden oud-studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein tijdens een symposium over de waarde van groen op Expo TCO in Dodewaard.
„Bomen steken er met kop en schouder bovenuit”, rekende Robin van Milligen voor. De studenten hebben voor hun opleiding onderzoek gedaan naar de baten van bomen en dat toegepast op een flink aantal soorten. Daaruit is een schema voortgekomen dat laat zien welke soort welke baten met zich meebrengt. De beste scorende boom bleek de Taxus bacata.
Verschillende sprekers gaven hun visie op de waarde van groen in de openbare ruimte, allen vanuit een ander perspectief. Zo legde onderzoeker van PPO Henk van Reuler uit dat kwekers met hun kennis over bomen advies aan gemeenten kunnen geven over het gebruik. „Vraag eens wat ze van de bomen verwachten”, tipte hij. Een kweker kan vervolgens meedenken over welke boom daar het beste bij past.
Ambtenaar van de gemeente Apeldoorn Henk Kuijpers gaf uitleg over het zogenaamde Teeb-Stad model. Dat is een methode om de baten van groen in geld uit te drukken. Het is een instrument waar gemeenten beter beslissingen kunnen nemen over een investering in groen.
Iep
Hans Kaljee, bomenconsulent van de gemeente Amsterdam tot slot, gaf een boeiend kijkje in de keuken van de gemeente waar al sinds de zeventiende eeuw systematisch bomen worden geplant. Zo werd duidelijk dat hij binnen het ambtenarenapparaat moet vechten voor voldoende ruimte voor bomen en plantgatverbetering. Dat als je in een plan voor 50 jaar een boom wilt aanplanten, die ook zo’n 50 kuub in de grond in beslag moet kunnen nemen. Maar hij gaf ook het positieve signaal dat het nieuwe stadsbestuur bereid is geld te steken in groen. Ook signaleerde Klajee dat er misschien een einde komt aan de afkalving van kennis over groen bij gemeenten. Amsterdam wil weer investeren in kennis; het ambacht moet terug, is daar het motto. Hij verwacht dat dit de komende jaren een trend zal zijn bij grotere gemeenten. „Ik heb goede hoop dat dat weer goed komt.”
Kaljee hield tot slot een pleidooi voor de iep en riep de kwekers hoogresistente iepen aan te planten, want er is schaarste.
Tips
Het symposium werd afgesloten met vier tips van de sprekers voor boomkwekers:
- Maak meer iepen
- Verwijs bij de verkoop van bomen ook eens naar de maatschappelijke baten en benoem waar verschillende soorten in uitblinken
- Laat je passie voor bomen en het groen zien; dat is een sterk punt van boomkwekers
- Zoek samenwerking met je afnemers en gebruik daarbij je kennis over bomen