Forse stijging aantal kwekers met MPS-GAP

Het aantal bloemen- en plantenkwekers met een MPS-GAP-certificaat is het laatste half jaar met 35% gestegen. Retailers willen volgens organisatie MPS steeds vaker van gecertificeerde sierteeltbedrijven inkopen.

Het aantal toegekende MPS-GAP-certificaten is het laatste half jaar gestegen van 228 naar 307. De stijging toont volgens organisatie MPS de trend aan dat retailers willen werken met gecertificeerde leveranciers van sierteeltproducten.

Marktmanager retail Remco Jansen van MPS verwacht dat het aantal gecertificeerde kwekers zal toenemen tot 500 stuks. „We zien dat retailers als bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo, Ikea en Blume2000 MPS-A en MPS-GAP als voorwaarde stellen bij de inkoop van sierteeltproducten. Voor handelaren is het een voordeel dat het gecertificeerde aanbod van bloemen en planten nu steeds groter wordt”, zegt hij.

Duurzaamheidscomponent

MPS-GAP is gebaseerd en gebenchmarkt met Global-GAP, certificaat van supermarktorganisaties in Europa. Verschil is dat bij MPS-GAP ook de duurzaamheidscomponent MPS-ABC en sociale eisen worden meegenomen.