‘Steeds meer starters actief in kluseconomie’

Steeds meer starters zijn actief in de ‘kluseconomie’. Dat meldt het ING Economisch Bureau. De verwachting is dat in 2020 het aantal starters met 10% toeneemt.

Het gunstige economische en fiscale klimaat, plus het groeiend aantal online werkplatformen, zorgen voor een groei van het aantal startende bedrijven in Nederland. Veelal gaat het om zzp’ers die hun diensten aanbieden via bijvoorbeeld een klusplatform als Werkspot.

Eigen bedrijf
In de eerste negen maanden van 2019 waren er 13% meer starters dan in dezelfde periode in 2018. In totaal gaat het om 132.000 personen die een eigen bedrijf zijn gestart. Van alle starters is zo’n 8% als zzp’er in de kluseconomie actief.

Landelijk zijn er grote verschillen te zien. Zo nam het aantal starters in Flevoland met 22% toe, in Friesland met 10%. De vier grote steden – Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam – fungeren als kraamkamer voor nieuw ondernemerschap.

Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters ook de komende jaren hoog blijft. Door digitalisering en structurele veranderingen op de arbeidsmarkt blijft vooral de vraag naar zzp’ers hoog.

Stootkussen
Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau: „Zzp’ers zijn van alle flexibele arbeidsvormen het meest flexibel en fungeren daardoor als belangrijkste stootkussen om schokken in de vraag op te vangen. Dit maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven om in te huren. Gezien de aanhoudende economische groei in 2020 (rond de 1,5%) en een verdere groei van de werkzame beroepsbevolking is de verwachting dat het aantal starters in 2020 met circa 10% groeit en rond de 190.000 uitkomt.”

Jongkind houdt wel een slag om de arm: „Eventuele invoering van nieuwe wet- en regelgeving met betrekking tot starters en zzp’ers kan deze groei mogelijk stimuleren dan wel afremmen.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties