’Autochtoon komt nauwelijks terug in Natura 2000’

Voor vliegende herten is wel aandacht in beheersplannen van Natura 2000-gebieden, maar voor autochtone bomen en struiken nauwelijks, stelt autochtoon-expert Bert Maes.

„Er is een soort blinde vlek voor bomen”, zegt Maes met verbazing. Natura 2000 is tenslotte een EU-netwerk van bos- en natuurgebieden waarin de wilde flora en fauna beschermd moet worden, wat internationaal is afgesproken. In beheersplannen ziet Maes wel vliegende herten en bepaalde vogels en paddenstoelen terug. „Maar autochtoon?”

Maes (Ecologisch Adviesbureau Maes) heeft jarenlang inheemse en autochtone populaties onderzocht, in Nederland, Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen. Hij zat ook in een expertteam dat kartering van oerbossen in Roemenië, Bulgarije en Oekraïne begeleidde.

Wat is de huidige status van autochtoon in Nederland? En wat gebeurt daarmee als het nauwelijks in beheersplannen voorkomt? Wat is eigenlijk het verschil tussen inheems, autochtoon en wat Duitsland ‘gebiedseigen’ noemt? Is het verstandig om gezien de klimaatverandering meer uitheemse herkomsten toe te passen? Lees een uitgebreid artikel hierover in De Boomkwekerij 24 of in het digitale magazine (met inlog).

Foto: Ecologisch Adviesbureau Maes

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties