Het kabinet heeft onlangs het Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies (WAS) voor advies naar de Raad van State gestuurd. Deze wet verbiedt een aantal ongewenste constructies en geeft de Inspectie SZW meer mogelijkheden om te handhaven, schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.
Momenteel lopen er 45 onderzoeken naar schijnconstructies en twaalf verzoeken om ondersteuning bij de handhaving van de cao. Twintig onderzoeken zijn gericht op zogeheten gefingeerde dienstverbanden. Daarbij werken werkgever en werknemer samen om een kunstmatige arbeidsrelatie aan te gaan waarmee ze illegale arbeid kunnen verrichten of onterecht in aanmerking kunnen komen voor een uitkering of voor verblijf in Nederland. De overige 25 onderzoeken zijn gericht op complexe internationale schijnconstructies.
Overtredingen cao
In de nieuwe wet krijgt de Inspectie SZW de bevoegdheid overtredingen van de cao-voorwaarden door te geven aan cao-partijen of hun handhavingsinstanties. Om eerlijk loon te kunnen handhaven, is het loonstrookje van groot belang. In de praktijk blijkt soms dat die niet beschikbaar of ondeugdelijk voor controle zijn. In de WAS wordt vastgelegd waar het loonstrookje voortaan aan moet voldoen.
Inspectiegegevens openbaar
De WAS regelt verder dat bepaalde inspectiegegevens op het terrein van arbeidswetten openbaar gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld als aan een bedrijf een boete is opgelegd. Dat vergroot de openheid over waar de Inspectie inspecteert en hoe bedrijven presteren. Daarnaast heeft de mogelijke openbaarmaking van toezichtresultaten een preventieve werking.
Bron: Vakblad voor de Bloemisterij