Hoop op beperkte verhoging stroomtaks is nog levend

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een 177% hogere ODE voor netstroom per 2020, ondanks een lobby van Glastuinbouw Nederland. Dit gaat honderden bedrijven tienduizenden euro’s per jaar kosten. Ondanks de teleurstellende uitslag is nog steeds hoop op een goede afloop. Met name de motie van VVD en een opmerking van staatssecretaris Snel bieden een opening. En anders is er nog een troef: het Klimaatakkoord niet tekenen.

1 januari komt snel dichterbij. Er zijn nog een paar mogelijkheden open om de verhoging van de baan te krijgen. De belangrijkste troef die voorzitter Sjaak van der Tak achter de hand heeft, is de ondertekening van het Klimaatakkoord. „Dat ga ik niet tekenen zolang deze verhoging niet van de baan is. We moeten eerst dit oplossen, en dan ben ik er weer.”

Verder heeft het ministerie van LNV aan Glastuinbouw Nederland gevraagd om haar standpunt te onderbouwen met harde cijfers. LNV is het eerste aanspreekpunt voor de sector. Die informatie is de organisatie nu aan het verzamelen. Daarnaast is er een brief gestuurd met de gevolgen van de verhoging van de ODE op netstroom. Gevolgen voor bedrijven die al hebben geïnvesteerd in duurzaamheid, voor de dagelijkse omzetten van kwekers, en voor de verduurzaming van de glastuinbouw. „Onze hoge doelstellingen voor CO2-reductie, die we in het Klimaatakkoord hebben afgesproken, gaan we op deze manier niet halen.”

Motie en Snel

En dan zijn er nog de motie van de VVD om in april te evalueren, en de opmerking van staatssecretaris Snel waarmee de deur op een kier werd gehouden. „Die zie ik als een herkansing”, zegt Van der Tak. „We kunnen nog steeds zoeken naar een oplossing die voor bedrijven het beste uitvalt.” Een denkbare mogelijkheid is bijvoorbeeld dat de glastuinbouw zelf de financiering voor de SDE+ kan regelen, of dat de verhoging voor een deel wordt betaald uit de pot voor de SDE++. Maar dat zal uit de onderhandelingen moeten blijken.

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei tijdens het debat dat het lastig is om via de ODE-schijven specifiek iets te doen voor glastuinders. „Een van de gemaakte afspraken is dat de ODE meer geld zou moeten ophalen bij de grote gebruikers in de derde en vierde schijf, zodat wij een deel daarvan als lastenverlichting kunnen teruggeven aan de burger”, zo verklaarde Snel de verhoging van de ODE. Hij zei ook dat de zoektocht naar een handige manier om de glastuinbouw te ontzien bij deze verhoging misschien nog niet klaar is. Hij houdt nog mogelijkheden open.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter van Santen
Peter van Santen
5 jaren geleden

Ook voor kleine gasaansluitingen zijn er verhogingen van de kosten van de meetdiensten.
Aanpassing van de gasmeter meer dan 4000 euro en extra kosten per maand meer dan 100 euro.
Hier is nooit over iets over gezegd, en nu een paar weken de tijd om daar mee akkoord te gaan.

Peter van Santen
Peter van Santen
5 jaren geleden

Verhoging kosten meetdiensten kleine gasaansluitingen.