Neemt kunstmatige intelligentie rol van kweker over?

Een groep van 16 sierteeltmanagers vanuit de hele wereld bezoekt twee weken lang leidende bedrijven in de tuinbouw, ‘captains of industry’ en experts. Tijdens een bezoek van de Pro Managers Mastercourse Floriculture aan Ridder Group in Maasdijk ontspon zich een boeiende discussie over de toekomst van de tuinbouw. Aanleiding? Ridder voorziet dat de tuinbouw zich in 5 tot 10 jaar verdubbelt.

Oorzaak van de voorziene expansie van de tuinbouw is de verwachte bevolkingsgroei. Al die extra consumenten vragen om extra groente, fruit, planten en bloemen. Die explosie van de tuinbouwsector gaat impact hebben op bedrijven. Dat kan niet anders. En aangezien Ridder het aantal kwekers niet ziet verdubbelen, neemt de gemiddelde bedrijfsgrootte toe.

Wat betekent deze groei van de bedrijven voor de kwekers van de toekomst? De internationale kwekers filosofeerden er lustig op los. Hierbij geïnspireerd door de presentatie over het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de teelt van bloemen en planten. Ridder gaat hier volgend jaar zijn eerste commerciële project mee realiseren.

Hoe ziet de kweker van de toekomst eruit? Mogelijk heel anders dan nu, denkt de een. Is de kunstmatige intelligentie een tool die kwekers assisteert en op plantniveau helpt kweken? Of gaat het straks zover dat ook mensen zonder groene vingers met behulp van een onuitputtelijke stroom data de juiste instellingen voor de ideale teeltomstandigheden weten te vinden. En misschien is dat ook wel nodig als bedrijven een enorme schaalgrootte gaan hebben en ondernemers wellicht in meerdere landen tegelijk actief zijn. Groene vingers verdwijnen dan naar de achtergrond.

Kunstmatige intelligentie

Andere toekomstige leiders maakten kritische kanttekeningen. Want hoe vind je ideale omstandigheden op bedrijven waar meerdere gewassen geteeld worden? Wat voor de een teelt goed is, is voor de andere teelt net goed. Op dergelijke bedrijven zal altijd geschipperd moeten worden. Een andere opmerking: Als kunstmatige intelligentie de scepter voert, dan missen we de teeltkennis die telers nu uitwisselen. Gaan machines kennis uitwisselen? Nog een: is het echt mogelijk om voor ieder plantje in de kas ideale omstandigheden te creëren? Gaan ‘kwekers’ alle planten, wellicht ieder blad van een plant uitrusten met een sensor?

Deelnemers aan de Pro Managers Mastercourse – sinds 2014 georganiseerd door het Costa Ricaanse Jungle Talks –  komen uit Chili, Brazilië, Colombia, Denemarken, Guatemala, Kenia, Zambia, Polen, Iran, China, Vietnam en Spanje. Het gemêleerde gezelschap is tussen de 25 en 40 jaar en zal in de toekomst een grote rol spelen in de sierteelt in eigen land en daarbuiten. Het Vakblad voor de Bloemisterij liep afgelopen dinsdag een middag mee met de groep. Naast Ridder werd een bezoek gebracht aan Pligt Professionals in ’s-Gravenzande.

Later meer hierover in het Vakblad.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties