De boomkwekerij lijkt helemaal geen rol te spelen in de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement. Een snelle blik in de verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen leert dat het woord ‘boomkweker’ of ‘boomkwekerij’ niet één keer valt.
Op 22 mei gaan de burgers in Nederland naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Voor de boomkwekerij allerminst onbelangrijk, lijkt ook LTO Nederland te willen zeggen door op haar website al weken volop aandacht te schenken aan de verkiezingen. En gezien het aandeel dat de sector exporteert lijkt dat geen onlogische redenering. LTO Nederland doet dan ook mee aan een pro-Europa campagne van de georganiseerde werkgevers in Nederland. Daarmee neemt de belangenbehartigende organisatie van boeren en tuinders stelling in tegen anti-Europeese sentimenten zoals verwoord door de PVV en SP.
Groen wat de klok slaat
Maar of de partijen ook oog hebben voor de boomkwekerij? Een snelle blik in de partijprogramma’s van CDA, VVD, PvdA, SP, PVV, D66, 50Plus, Groenlinks en Christen Unie doet het ergste vrezen. De woorden ‘boomkweker’ of ‘boomkwekerij’ komen in geen van de verkiezingsprogramma’s voor. ‘Groen’ is een term die sporadisch vaak valt, maar slechts zeer zelden als het gaat om het inrichten van een groen leefomgeving. Daarbij dient te worden opgemerkt dat de programma’s enorm in lengte verschillen; van vele tientallen pagina’s tot en met 1 a4-tje (PVV). Naast de boven genoemde woorden is ook gezocht naar ‘kweker, groen, planten, tuinbouw en landbouw’. Woorden die in de verkiezingsprogramma’s wel zijn te vinden:
CDA: 1 keer ‘groen’; in de context van ‘groene groei’. 1 keer het woord ’tuinbouw’; in de context van land- en tuinbouw. 5 x het woord ‘landbouw’.
VVD: Enkel 13 keer het woord ‘landbouw’.
PvdA: 2 keer het woord ‘groen’ in de context van duurzaamheid; 5 keer het woord ‘landbouw’.
PVV: Geen enkel woord, maar het verkiezingsprogramma telt ook maar 1 pagina.
D66: 7 keer ‘groen’ en 9 keer ‘landbouw’.
Groenlinks: 1 keer het woord ‘bomen’ in de context van biomassa; 6 keer het woord ‘planten’ in de context van biodiversiteit; 191 keer het woord ‘groen’; 1 keer het woord ’tuinbouw’ in de context van bestrijdingsmiddelengebruik; 31 keer het woord ‘landbouw’.
SP: 1 keer het woord ‘groen’ in de context van brandstoffen; 1 keer het woord ‘planten’ in de context van biodiversiteit en kwekersrecht; 20 keer het woord ‘landbouw’.
ChristenUnie/SGP: 6 keer het woord ‘kweker in het kader van het kwekersrecht; 9 keer het woord ‘groen’; 5 keer ‘planten’; 2 keer ’tuinbouw’ en 18 keer ‘landbouw’.
50Plus: 7 keer ‘landbouw’, maar vooral in de context dat hier minder geld aan moet worden uitgegeven.
Stemwijzer en meer informatie
Wilt u uw standpunt bepalen over de aanstaande verkiezingen, dan zijn er op internet tal van plaatsen met veel informatie te vinden alsmede verschillende stemwijzers.
> Het vakblad Boerderij maakte een stemwijzer waarin uiteraard vooral aandacht wordt gegeven aan landbouwonderwerpen. De test meet met welke partij uw opvattingen het meest overeenkomen.
> LTO Nederland heeft samen met andere werkgeversorganisatie een stemwijzer voor ondernemers laten maken.
> Uiteraard is er ook een stemwijzer die naar alle politieke onderwerpen kijkt.