De prijzen van het daggas zijn gestegen maar nog altijd relatief laag. Deze stijging is vrij normaal richting de winter. Het gas voor de lange termijn staat nog onder druk en is zelfs licht gedaald. De daling wordt aangejaagd door de daling van de olieprijzen en het ruime aanbod van LNG gas.
LNG gas wordt in onder meer Amerika geproduceerd en in toenemende mate over de hele wereld geleverd, en dan met name zien we een groeiende hoeveelheid geleverd aan Europa. Dit is een reden, samen met de mildere weersomstandigheden, voor een daling van gasaanvoer vanuit Rusland. De gasleveringen van Gazprom aan Europa bedroegen 144,6 miljard kubieke meter, een daling met 3,1 procent vergeleken met de eerste negen maanden in het recordjaar 2018. Nederland heeft overigens wel circa 16% meer Russisch gas afgenomen tot op heden in 2019 ten opzichte van 2018.
CO2-emissierechten onder druk
De prijzen van CO2-emmissierechten staan onder druk en dalen licht. Dit heeft alles te maken met de toegenomen verwachting onder analisten dat de Brexit hard zal zijn. Hierdoor zijn de prijzen van de elektra future’s licht gedaald. Ook de prijs van kolen is gedaald omdat er steeds minder vraag is naar deze brandstof. De vraag neemt af door de toenemende mate van wind opwek in Europa. De elektra dagprijzen zijn ook nog altijd relatief laag doordat windmolens voor een groot aanbod zorgen. De windmolens hebben goed kunnen produceren als gevolg van het grote windaanbod aangevoerd als restant van orkaan Lorenzo. En hoewel het in Nederland inmiddels relatief koud is, is het weer in Europa nog mild waardoor de vraag naar elektra ook niet hoog is. Het aanbod elektra is dermate hoog dat het afschakelen van één kerncentrale in België nauwelijks effect heeft op de prijs.
Olieprijs sterk gedaald
In gedurende één week is de prijs van olie circa 5% gedaald door toenemende economische onzekerheid wereldwijd. Het koersniveau is inmiddels ruim onder het niveau van voor de drone-aanvallen. Het feit dat de aanvallen maar voor een hele korte periode een stijging hebben opgeleverd, geeft aan dat er gigantische voorraden zijn maar meer nog dat de vraag aan het afvlakken is.
Ecuador verlaat per 1 januari 2020 het oliekartel OPEC. Dat maakte het ministerie van Grondstoffen van het Zuid-Amerikaanse land bekend. Ecuador wil meer olie kunnen produceren om zo zijn financiën te versterken. Nu is het land nog gebonden aan afspraken bij de OPEC om de productie te beperken om zo de olieprijzen op te krikken. Ecuador is een kleine speler op de productie bedraagt rond de 530.000 vaten per dag.
Doordat de Amerikaanse olievoorraad afgelopen week wederom is toegenomen, lijkt de belangrijkheid van Saoedi Arabië steeds minder groot te zijn evenals de productiebeperkende maatregelen. De rating van Saoedi Arabië is door kredietbeoordelaar Fitch inmiddels verlaagd van A+ naar A.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.