Engeland vraagt tuinbezitters invasieve exoten te melden

Tuinbezitters in Engeland en Ierland kunnen planten die zich in hun tuin invasief gedragen via PlantAlert.org doorgeven. De Universiteit van Coventry hoopt zo nieuwe invasieve exoten een halt toe te roepen voordat zij ontsnappen naar de natuur.

De handel in sierplanten is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van plantinvasies in de natuur. Reuzenbereklauw en reuzenbalsemien zijn voorbeelden van soorten die in Nederland oorspronkelijk in tuinen zijn aangeplant, en zich van daaruit hebben weten te verspreiden naar allerlei andere plekken. Toch komen onderzoekers maar zelden in particuliere tuinen omdat ze domweg daar geen toegang hebben.

PlantAlert

De tuinbezitter zélf inzetten
Door middel van PlantAlert.org wil de Universiteit van Coventry in samenwerking met onder meer de Botanical Society de tuinbezitter zélf inzetten. Eerder concludeerde een onderzoeker van de universiteit al dat dit een goede manier is om potentiële invasieve exoten vroegtijdig te signaleren.

Via PlantAlert kunnen tuinbezitters exotische planten doorgeven die zich in hun tuin snel uitbreiden en die maar moeilijk onder controle te houden zijn. Doel ervan is om te voorkomen dat er nieuwe invasieve exoten uit tuinen ontsnappen en schade toebrengen aan de inheemse natuur. In Engeland zijn zo’n 70.000 sierplanten in omloop. Het overgrote deel daarvan zal helemaal geen problemen veroorzaken, zo benadrukt de website. Het gaat erom om die kleine minderheid vroegtijdig op te sporen.

In Nederland kan iedereen waarnemingen van exoten (zowel van planten als dieren) doorgeven via de NDFF Verspreidingsatlas, Telmee.nl of via de app ‘snApp de exoot’. Het gaat dan om waarnemingen in het algemeen en niet specifiek alleen om de particuliere tuin waar de Engelse site om vraagt.

Alternatieve inheemse tuinplanten
Wel geeft Floron – de organisatie die in Nederland de inheemse flora onderzoekt en beschermt – via www.tuinernietin.nl voorlichting over het gebruik van invasieve exoten in de particuliere tuin. Zo stelt ze onder meer een reeks inheemse alternatieven voor.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties