Raad van State fileert plan boomteelt Grave

Een oordeel moet de Raad van State officieel nog geven over een nieuw bestemmingsplan voor de boomteelt in Grave. Maar nu al is duidelijk dat de gemeente Grave een verloren race loopt. Het plan gaat zeker op onderdelen onderuit, als de Raad al niet beslist dat het plan helemaal wordt vernietigd.

De Raad ging donderdag met een fileermes door het plan en stelde dat er weinig van deugt. Het plan kwam bij de Raad van State op tafel na bezwaren van drie boomkwekers die percelen hebben in het buitengebied van de gemeente Grave.

Met het plan wordt de boomteelt in een gebied van zeker 70 hectare sterk beperkt, zo niet verboden. Cultuurhistorische en natuurwaarden zijn de aanleiding voor die ingreep. Volgens de boomkwekers is het een wel heel fundamentele ingreep.

Vergunning
Waar ze nu nog volledig het recht hebben om bomen te kweken, is voortaan in veel gevallen een vergunning voorgeschreven. Daarbij is het nog maar de vraag of die kan worden verleend, want bij de vergunningaanvraag maakt de gemeente een belangenafweging.

Volgens de raadsman van boomkweker André Ebben uit Cuijk zijn inmiddels al vergunningen geweigerd. Hij klaagde bij de Raad van State over onduidelijke vergunningseisen, waardoor niet helder is wanneer een vergunning kan worden verleend.

Volgens een woordvoerster van de gemeente hangt dat af van de situatie ter plaatse. Maar de raadsman van Ebben vindt dat rechtsonzekerheid waar de boomkwekers niet mee kunnen leven. Ebben ziet ook geen goede onderbouwing van de reden om een vergunningenstelsel in te voeren.

Bestaande rechten
Een van de rechters van de Raad wees de gemeente op het feit dat, waar boomteelt eerst zonder meer is toegestaan, niet zomaar voortaan een vergunning kan worden voorgeschreven. Zo’n harde ingreep moet goed gemotiveerd worden. Bestaande rechten kunnen niet makkelijk worden ingeperkt of afgepakt. Dat staat nog los van de economische gevolgen daarvan.

In het geval van Ebben erkende de gemeente dat zijn bestaande rechten bij twee percelen in Gassel niet goed in kaart zijn gebracht. Dat is sowieso het grote probleem in deze zaak. De inventarisatie van de bestaande rechten door de gemeente was uiterst knullig, zo bleek tijdens de zitting. Bij andere percelen van Ebben stelt de gemeente dat de boomkweker daar al lang de plicht had om een vergunning aan te vragen. Dat is niet gebeurd.

Boemerang
Maar dit verwijt van de gemeente kwam als een boemerang terug. Want de rechters van de Raad wilden weten waarom de gemeente dan al die tijd niet had ingegrepen. De gemeentewoordvoerster moest het antwoord schuldig blijven. Volgens Ebben zelf gold die vergunningplicht helemaal niet.

De andere boomkwekers, Broekman Agro uit Nijmegen en Litjens uit Escharen, kwamen met dezelfde bezwaren als Ebben. Ook zij vinden dat hun bestaande rechten zijn afgepakt.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties