GreenTech met veel aandacht voor cannabis en indoor farming

Dinsdag werd met een druk op de rode knop de GreenTech 2019 geopend. Voor deze editie waren weer meer standhouders en noviteiten aangemeld dan vorig jaar. Het aantal exposanten kwam dit jaar op 479, verdeeld over vier hallen. Daarmee groeit deze internationale tuinbouwbeurs in RAI Amsterdam nog steeds. Een impressie.

„95% van de beslissingen in de Europese Unie wordt genomen op basis van emoties”, zei Jan Huitema, boer en lid van het Europees Parlement voor de VVD, bij de opening van de GreenTech (foto rechts). „De wetgeving geeft niet genoeg ruimte voor innovatieve ideeën en pilots. Zijn grote frustratie is dat wetgeving altijd op één punt is gericht, waardoor het op andere punten weer vastloopt. We moeten toe naar een holistische benadering. Verder zou Brussel meer doelen moeten stellen in plaats van maatregelen afkondigen.”

Op de beurs was veel aandacht voor cannabis, onder meer in het Medical Cannabis Paviljoen. De lezingen over dit onderwerp werden goed bezocht.

Een consortium met onder meer Hoogendoorn stond met een teeltsysteem voor cannabisplanten op de beurs. Ook kassenbouwer Gakon heeft een nieuwe poot opgezet voor de bediening van die markt.

In Canada is de teelt van cannabis bijna volledig gelegaliseerd, zowel voor medicinaal als recreatief gebruik. In de VS gaan staat na staat die richting op. In de EU verschilt het per land. „Er is vrijwel geen overkoepelende wetgeving binnen de EU, dus landen kunnen hun eigen koers kiezen”, vertelde Jurien Koster, business developer bij Phytonext (foto rechts). Dit bedrijf is gespecialiseerd in onder meer het maken van extracten voor medicinale cannabis. Daarvoor heeft het een opium-ontheffing.

Voor de Europese markt zijn de verwachtingen hoog. De Canadese toeleverancier VRE Systems heeft een vestiging in Almelo geopend voor de bediening van de Europese markt. Dit bedrijf biedt totale oplossingen aan voor de teelt van medicinale cannabis. „ De vraag voor medicinaal gebruik groeit snel”, meent salesman Ibrahim Imrak (foto boven). „Er gebeurt vanalles. Wij willen de ontwikkelingen voor zijn.”

Op 25 juni wordt het voorstel voor de pilot met legale cannabis besproken in de Eerste Kamer. Waarschijnlijk wordt er na de zomervakantie een besluit genomen. „In tegenstelling tot sommige berichten hebben zich voldoende gemeenten aangemeld voor de pilot”, zegt Thomas Rau, woordvoerder van de Legale Cannabis Coalitie.

Een andere grote trend op de beurs is vertical farming. Hortilux en Green Simplicity stonden samen op de beurs met een grote klimaatcel om onderzoek te doen naar lichtrecepten. In elk vak is een ander lichtrecept mogelijk.

Telers zijn echter vaak gefocust op het aantal µmol/joule, is de ervaring van Marc van der Knaap, technisch manager bij lampenfabrikant Lionz Light. Bij de keuze voor een lamp gaat het echter om meer dan alleen de efficiëntie van de lampen, vindt hij.

Ledlampen niet in een balk, maar op een groot zeil (foto boven). Volgens Andy Nguyen, directeur van Artesyn (links), is dit geschikt voor meerlagenteelt, en ook voor belichting van de zijkanten.

John Bijl, eigenaar van Vitro Plus, kweekt zijn varens al enkele jaren op in een meerlagenteeltsysteem. Hij ziet ook mogelijkheden voor meerlagenteelt voor supermarkten, waarmee ze hun groenten zelf bij hun distributiecentrum kunnen kweken. Daarvoor heeft hij een systeem ontwikkeld met robots die de planten water geven en wijder zetten.

Een opvallend grote stand was van Piet Bom Innovations. Dit is de onderneming van Piet Bom, oorspronkelijk oprichter van Bom Kassenbouw. Sinds hij twintig jaar geleden het kassenbouwbedrijf verkocht, heeft hij zich bezig gehouden met het bedenken van innovaties. Met de stand wil hij aandacht vragen voor het kasdek van fiberglass, dat aluminium moet gaan vervangen. De innovatie was genomineerd voor de GreenTech Award, maar won er geen. „Voor deze grote aanpak hebben we ons laten inspireren door Steve Jobs”, vertelde Bom (foto onder). „Nu weet iedereen dat we er zijn.”

Foto: VidiPhoto

Meer over de GreenTech 2019 in Vakblad voor de Bloemisterij 23 en in het digitale magazine.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties