Planten groeien in Planty Potten bijna net zo goed als in plastic potten. Dat beeld komt voorlopig naar voren in praktijkproeven met de nieuwe spuitgietpotten van aardappelzetmeel.
Voor conclusies is het nog te vroeg, zegt Nico Geurts van GroeiBalans, die de proeven begeleidt. Eind dit jaar zijn de proeven afgelopen en worden de proefplanten nog kwalitatief beoordeeld door betrokkenen, waaronder kwekers.
De proeven liggen bij Aad Vermeer in Haaren (proefgewas bamboe), Eric Mulders (rozen) en Boot & Co (Hedera) in Zundert. Er zijn witte Planty Potten in onderzoek, met verschillende gradaties in het blokkeren van UV-licht.
Bij Vermeer draaien de wortels in plastic potten rond, terwijl ze in Planty Potten meer recht naar beneden groeien. Dit laatste zal eerder positief dan negatief zijn voor het weggroeien na verplanten, denkt de kweker.
Bij Mulders groeien de rozen niet meer, maar ook niet minder in Planty Potten, aldus de kweker. Behalve als proef gebruikt hij de potten ook al in zijn bedrijfsproces. Het machinale oppotten verliep net zo goed als met plastic potten, aldus de kweker.
De proefplanten bij Boot & Co zijn in Planty Pot minder goed doorworteld dan in plastic potten. Bedrijfsleider Geert Mutsaers denkt dat dit te wijten valt aan de witte potkleur. Zwarte potten warmen door zonlicht sneller op, waardoor de wortelgroei beter begint. Bij Boot & Co is ook de ervaring dat de Planty Potten moeilijker zijn te pakken: ze breken snel, aldus Mutsaers.
De vraag is nog wat de afbreekbaarheid van witte Planty Potten op de markt is. Breekt het materiaal daadwerkelijk biologisch af na uitplanten in de grond? Of zijn de potten alleen composteerbaar, oftewel kunnen consumenten ze gewoon in de gft-container afvoeren?