Mag ik een rechte lijn alstublieft?

    Natuurlijk tuinieren is in. Tegel eruit, plant erin. Onkruid blijkt eetbaar en zelfs de meest natuur-onvriendelijke buurman heeft een kant en klaar bijenhotel meegenomen bij de doe-het-zelfmarkt.

    Probleem is alleen dat maar weinig mensen echt weten wat natuurlijk tuinieren inhoudt.  Nectarplanten willen we wel, want die bloeien zo leuk, maar dat insecten ook waardplanten nodig hebben – breakfast én bed, dat idee –  vraagt al snel teveel van mensen.

    Laat staan dat er uitgelegd kan worden welke onwaarschijnlijk ingewikkelde samenlevingsverbanden en afhankelijkheidssystemen er bestaan tussen bacteriën en schimmels in de bodem, insecten, planten en ander klein friemelspul.

    Hoewel elke plant in plaats van een tegel winst is, blijft de gemiddelde Nederlandse stadsmens ver van de natuur afstaan. Men wil wel een vlinder zien fladderen, maar elk ander insect is al snel eng, luizen zijn plakkerig en meer dan twee beestjes tegelijk betekent grote overlast.

    Ik zie de kloof tussen de kleine groep echte natuurmensen en de rest van de wereld nog niet snel kleiner worden. De echte geitenwollensok gaat puur en alleen voor de biodiversiteit en vindt grote schoonheid en soortenrijkdom in een voor gewone mensen rommelig grasveld.

    Bijvoorbeeld de Ger Londo-tuinen. Openbaar toegankelijk, meesterlijke voorbeelden van natuurrijkdom door gerealiseerde biotopen. Maar iedereen vraagt zich af waarom er bij de Universiteit Wageningen zo’n rommelig terrein ligt.

    Ik pleit bij deze voor meer vormgeving in aangelegde natuur en tuinen. De soortenrijkdom blijft ook heus bestaan bij een recht afgestoken grasrand.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    2 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Saskia de Wit
    Saskia de Wit
    5 jaren geleden

    uit mijn hart gegrepen, Connie! een tuin is een cultuurfenomeen, en veel zogenaamde natuurlijke tuinen zijn slechts gebaseerd op een beeld, dus dan kan je maar beter laten zien dat er ook ontwerpkracht achter zit. in combinatie met een daadwerkelijke verhoging van biodiversiteit heb je dan het beste van twee werelden en dat is precies waar een tuin over zou moeten gaan.

    Pieter De Clercq
    Pieter De Clercq
    5 jaren geleden

    Connie, een heel fijn opiniestukje! Ik kan me er ook volledig in terugvinden. Geef jij wel eens lezingen? Het onderwerp van dit opiniestuk lijkt me een fijn thema om een avondje met enkele -korte- lezingen te organiseren. Ik zit in het bestuur van de oud-studenten vereniging van de opleiding Tuin- & Landschapsarchitecten te Brussel en komend jaar organiseren we weer enkele netwerk/lezing/workshop avonden voor studenten & oud-studenten. Interesse?