Huisvesting arbeidsmigranten blijft nieuws domineren

Niet alleen in agrarische media veel aandacht rond de problematiek van huisvesting van arbeidsmigranten. Als je de cijfers mag geloven, doet Nederland momenteel jaarlijks een beroep op 240.000 arbeidsmigranten, waarvan voor de helft de huisvesting goed geregeld. Waar laat je die andere 120.000.

Zondag 14 april was dit het thema in het tv-programma de Monitor. Gemeente Westland heeft daar wel ideeën over binnen haar eigen gemeentegrenzen, maar ook daarbuiten. Vlaardingen, bijvoorbeeld. Daar zitten de bewoners van die gemeente niet op te wachten. Trouwens buurtbewoners van geplande huisvestingslocaties in het Westland ook niet, zoals aan De Bruidsbogerd in Honselersdijk. Dit gaat volgens Patty Zuidgeest voor verkeerschaos zorgen op de Lange Broekweg.

Daarvoor komen oplossingen volgen wethouder Karin Zwinkels – De Jong. Want zijn wel juist het gesprek aan gaan met betrokkenen. Daarin heeft Zuidgeest weinig fiducie, want de locatie wordt hun door de strot geduwd. Ze mogen enkel meepraten over type gevelplaten aan de buitenkant van het gebouw, is haar gevoel. Daar heeft Zwinkels – De Jong uiteraard een ander kijk op, maar links of rechtsom wil ze de komende jaren binnen de gemeente 2.000 plaatsen voor arbeidsmigranten realiseren.

Het maakt Arno van Maarel, van Van Maarel Orchids niet zoveel uit waar ze wonen. Hij geeft echter aan dat zonder arbeidsmigranten hij zijn kwekerij wel kan sluiten.

Spanje boos

In het Financieel Dagblad stond afgelopen weekend een artikel met de kop; ’Spaanse furie over uitbuiting uitzendwerkers in Nederland bereikt Brussel’. In de Spaanse pers staan verhalen over jonge Spanjaarden die in het land van melk en honing aan de Noordzee worden uitgebuit. Ze worden met valse voorwendselen naar Nederland gehaald: het beloofde contract, blijkt een nulurencontract waarmee nauwelijks de vaste lasten voor huisvesting, reiskosten en eten zijn te betalen. Vakbonden onderschrijven de situaties, en uitzendbureaus, in dit geval Tempo Team, nuanceren ze. Verschil is dat Spanje, met inmiddels een populistische regering aan de macht, in Brussel aan de bel trekt over wantoestanden in Nederland. Mede, wordt beweerd in het artikel, omdat Spanjaarden in tegenstelling tot Polen of Bulgaren aan de bel trekken.

In Spanje zelfde problematiek

In Vrij Nederland deze week een verhaal over veelal illegale arbeidsmigranten die op tuinbouwbedrijven werken in het Spaanse tuinbouwgebied El Ejido. Niet zozeer wordt in gegaan op de huisvesting, maar meer op de weerstand bij de lokale bevolking. Mensen die van alles op arbeidsmigranten hebben aan te merken, maar niet het werk willen verrichten.

En dan is het plaatje weer rond met de uitzending van de Monitor. Daar speelt rond arbeidsmigranten ook veel emotie en kloppen de feiten rond overlast vaak bij lange na niet.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties