De steenkoolprijs ging aan het begin van vorige week 1 à 2 dollar per ton omhoog door de verwachting van een stijgende Chinese vraag. Immers, er gelden strengere veiligheidseisen op de eigen productie vanwege enkele incidenten. Aan het einde van de week kwam er aan deze stijging weer een einde. Dit kwam doordat er voldoende voorraden zijn en omdat de prijs van gas nog altijd zo laag is dat het voordeliger is om elektriciteit met gasgestookte centrales op te wekken in plaats van met steenkoolgestookte centrales.
Britse rechten op de markt na no-deal-Brexit
Het begint er steeds meer op te lijken dat er een no-deal-Brexit gaat plaatsvinden waardoor enkele honderden miljoenen Britse rechten op de markt zullen komen die ongebruikt zijn. Dit zal zorgen voor een daling van de CO2-emissierechten-prijs. De afgelopen week was hiervan echter nog weinig te merken en liep de prijs maar heel licht op binnen de marge van 1 euro per ton.
De wind bleef afgelopen week achter bij de weken daarvoor die gepaard gingen met veel wind en dus flink wat opwek. Desalniettemin bleef de gemiddelde APX-prijs laag rond de 40 euro per megawatt en aan het eind van de week weer onder de 40 euro-grens duikend.
Weersomslag doet gasprijs kort stijgen
De lange termijnprijs van gas ging eventjes iets omhoog halverwege afgelopen week. Dit kwam vooral door een wijziging van de weersverwachting. Deze veranderde van een voorspelling van zacht weer naar een weersvoorspelling met ‘normale’ temperaturen voor de tijd van het jaar. Aan het eind van de week kwam er een einde aan deze korte prijsstijging, de omstandigheden zijn immers nog altijd zeer optimaal. De aanvoer is nog altijd zeer goed op orde. Op het gebied van de aanvoer van LNG zijn momenteel nog altijd ruim 20 schepen onderweg met hun lading met eindbestemming West-Europa.
De korte termijnprijs is de afgelopen twee weken al redelijk stabiel en schommelt rond de 14 eurocent per kuub.
Tweets Trump hebben nauwelijks invloed op olieprijs
De economische vooruitzichten zijn mondiaal aan het afvlakken, maar handelaren kijken momenteel de andere kant uit. De koers van olie bereikt de hoogste waarde sinds 8 november.
De olieprijzen volgen de aandelen, die hun laagste punt bereikten op kerstavond en vervolgens in het eerste kwartaal van 2019 stegen. De rally is echter niet ononderbroken geweest.
Enige tegenwind kwam van de tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, die meer olieproductie van onder andere OPEC-leden eiste om prijsstijgingen te verminderen. Hoewel dergelijke tweets eerder zwaar wogen op het sentiment, lijkt dit nu niet het geval te zijn. Ook bleek de olievoorraad in Amerika tegen de verwachting in gestegen te zijn, maar dit kon ook een stijging van de olieprijs niet voorkomen.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.