EU-plantenpaspoort: Nog niet alles is duidelijk

Als eind dit jaar de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening ingaat, moeten alle sierteeltgewassen in de handel een EU-plantenpaspoort hebben. Keuringsdiensten en bedrijven zijn volop bezig met voorbereidingen, maar sommige regels zijn nog niet duidelijk.

De EU-Plantgezondheidsverordening geldt vanaf 14 december 2019 en dan zijn voortaan alle boomkwekerijgewassen (en ook bijvoorbeeld perkplanten) paspoortplichtig. Belangrijkste doel is track and trace: zodat aan de hand van het paspoort snel de bron van plantmateriaal is op te sporen. Bijvoorbeeld bij de ontdekking van een schadelijke ziekte of plaag.

Het wordt bovendien een EU-paspoort waarop vaste elementen moeten staan: de EU-vlag (in kleur of zwart-wit), de letter A (met botanische naam of namen erachter), B (met het fytosanitaire registratienummer van het bedrijf), C (met traceerbaarheidscode) en D (met de lidstaatcode).

Voorbereid zijn
Alle huidige systemen bij bedrijven en keuringsdiensten moeten dus voorbereid zijn op dat uniforme EU-paspoort. In de Nederlandse bloemisterij en boomkwekerij zijn de NVWA en Naktuinbouw daar al geruime tijd mee bezig; ze hebben bijvoorbeeld al overlegd met leveranciers van software en labels om aanpassingen door te voeren. Ook zijn er bijeenkomsten voor kwekers, al geweest of die staan regionaal nog op de planning.

Sinds januari dit jaar kunnen bedrijven al aan de slag gaan met het EU-paspoort, ook bij gewassen die momenteel nog niet paspoortplichtig zijn. Vroegtijdig voorbereiden is ook noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf met een afnemer leveringen vanaf 2020 heeft afgesproken. Nieuwe productlabels moeten immers besteld worden en voldoen aan de nieuwe EU-regels.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties