Er bestaat een verband tussen het gebruik van imidacloprid en de afname van het insectenrijkdom in het oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.
Het bestrijdingsmiddel imidacloprid is volgens de onderzoekers uitgegroeid tot het meest gebruikte insecticide ter wereld. De wetenschappers vinden het middel zo schadelijk dat ze pleiten voor een internationaal verbod. Ze baseren hun bevindingen op meetgegevens van de waterschappen in Nederland.
„We zien een sterk verband tussen de normoverschrijding van imidacloprid in het oppervlaktewater en de verminderde aanwezigheid van aquatische insecten zoals libellen, waterjuffers, eendagsvliegen, vedermugjes, tweevleugelige insecten en van slakjes en schaaldiertjes”, zegt één van hen, Jeroen van der Sluijs. „Tot onze verbazing vonden we dat er één soortgroep is die voordeel lijkt te hebben van het gif: hoe meer imidacloprid hoe meer watermijten er blijken te zijn.”
Op bijna de helft van het aantal plekken waar de afgelopen acht jaar in Nederland gemeten is zit er te veel imidacloprid in het water. Soms is de concentratie 25.0000 keer boven de norm.