Scan geeft inzicht in duurzaamheid van teelten

De zogenoemde Sustainable Sourcing Scan geeft de bloemensector inzicht in de duurzaamheidstatus van teelten. De scan kwam tot stand door samenwerking van VGB, Floridata, Floricode en verschillende handelsbedrijven.

De Sustainable Sourcing Scan is bedoeld om handelsbedrijven duidelijkheid te verschaffen in hoe duurzaam zij inkopen. Floricode levert internationaal gestandaardiseerde gegevens over de wereldwijde certificering van telers en beheert daartoe op onafhankelijke basis de registratiegegevens van keurmerken als MPS, Fairtrade en Global Gap. Floridata beheert de Sourcing Scan en beschikt over inkoopgegevens van handelaren. Daardoor kan de scan berekenen welk percentage duurzaam is ingekocht.

Eenduidige informatie
De duurzaamheid kan worden aangegeven per productieland, per productgroep en per periode. De scan laat ook zien hoe specifieke telers in een bepaalde productgroep op het gebied van duurzaamheid scoren. ,,Door de koppeling van bedrijfsdata van handelaren aan die van de telers krijgen we eenduidige informatie over de huidige status van duurzaamheid. Daar heeft de hele sector baat bij’’, zegt Robert Roodenburg van de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Bron: VGB