De roos – de Valentijnsbloem bij uitstek – staat in februari op de Bloemenagenda.
Rosa telt in het wild zo’n 300 soorten. Het aantal veredelde cultivars wordt geschat op meer dan 30.000. Rozen groeien al heel lang op aarde, er zijn fossiele resten gevonden van wilde rozen die 40 miljoen jaar geleden bloeiden. Het rozenassortiment is met keuze uit ruim 600 variëteiten groot en sterk in ontwikkeling, zodat er jaarlijks nieuwe soorten bijkomen. Naast klassieke single stem rozen en trosrozen zijn er rozen met ‘grasharten’ waarbij de bloembodem door de bloem heen groeit en rozen die op pioenen lijken.
Waarop te letten bij de inkoop
- Lengte en dikte van de steel, knophoogte en –breedte en het aantal bloemblaadjes moeten in verhouding zijn.
- Het blad moet fris en stevig zijn; de aanwezigheid van doorns hangt af van de cultivar, van zwaar bedoornd tot vrijwel doornloos.
- Wanneer rozen te onrijp zijn geoogst is er te weinig energie aangemaakt in de bloemblaadjes om de bloem open te laten komen. Dit is per cultivar verschillend. Het inkopen in het juiste rijpheidstadium is daarom erg belangrijk om de consument een roos te bieden die op water volledig opengaat.
- Productieomstandigheden, koelketen en transport vanuit het land van herkomst bepalen voor een groot deel de kwaliteit van rozen.
- Bij de inkoop is het belangrijk dat roos vrij is van ziekten en plagen als echte meeldauw (het ‘wit’) of Botrytis, een schimmel die de roos snel in kwaliteit zal doen verminderen.
Bron en foto’s: Bloemenbureau Holland