Fraudeur detailhandel steeds vaker herkend

Frauderend personeel wordt steeds vaker herkend binnen lopende sollicitatieprocedures. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), dat 30 juni werd gepresenteerd.

In 2015 werden 661 fraudeurs via het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel herkend, een stijging van meer dan 25% ten opzichte van het jaar ervoor. Bert van Steeg, secretaris FAD: ,,We zien dat het Register steeds vaker wordt gebruikt om bij sollicitaties nieuwe medewerkers te screenen. De stijging van het aantal treffers laat zien dat we er steeds beter in slagen om fraudeurs buiten de deur te houden.’’

Gebruik register
Ook het gebruik van het register is gestegen. In 2015 werden ongeveer 474.000 sollicitanten gescreend via het Register. Dit waren er in 2012 nog maar 114.000. Het Waarschuwingsregister is een effectief middel, waarmee de branche zelf het initiatief neemt om interne fraude te bestrijden. Van Steeg: ,,Met deze vorm van zelfregulering, wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de aanpak van interne fraude. Via het FAD worden ook de gebruikte fraudeprocedures in de detailhandel versterkt en krijgen we meer grip op de omvang van de problematiek. Niettemin blijft interne fraude een grote kostenpost voor winkeliers.’’ Interne fraude kost winkeliers jaarlijks ongeveer €190 miljoen.

Via brancheloketten
Bij het FAD zijn een groot aantal grootwinkelbedrijven aangesloten. Daarnaast zijn mkb-winkeliers actief via de zogenaamde brancheloketten. Inmiddels vallen ongeveer 200.000 werknemers in de detailhandel onder de werkingssfeer van het Waarschuwingsregister.
Het jaarverslag werd op donderdag 30 juni aangeboden aan minister Kamp van Economische Zaken.

Bron en grafiek: Stichting FAD