Home Vakblad voor de Bloemisterij Energie Het kan plots hard gaan: all electric kas binnen handbereik

Het kan plots hard gaan: all electric kas binnen handbereik

0
Het kan plots hard gaan: all electric kas binnen handbereik

Is de glastuinbouw klaar voor een fossielvrije toekomst? Dat was de centrale vraag op de Delphy Kennisdag 2018 die vorige week donderdag werd gehouden. De techniek is er in elk geval klaar voor, laten onderzoek naar de Perfecte Chrysant en de nieuwe fossielvrije kas van Porta Nova zien. En het kan ineens hard gaan, blijkt uit de ontwikkelingen rond de elektrische auto.

Is de glastuinbouw klaar voor een fossielvrije toekomst? Aad van den Berg, manager kennisontwikkeling bij Delphy, had bewust een vraagteken gezet achter dit thema van de Delphy Kennisdag 2018. „Het is de vraag of we dit kunnen realiseren”, zei hij tijdens de inleiding van de dag. Dat fossielvrij telen technisch mogelijk is, heeft phalaenopsisteler Maurice van den Hoorn tien jaar geleden al aangetoond met zijn Kas zonder Gas. De nieuwe kas van rozenkwekerij Porta Nova bevestigt dat nog eens. Een rondvraag in de zaal liet zien dat een handvol kwekers bezig is om van het gas los te komen.

Fractie van energie nodig
Kwekerijen kunnen met een fractie van het huidige energieverbruik toe, bleek in de workshop over de Perfecte Chrysant. In het eerste jaar van dit onderzoek werd gestreefd naar een halvering van het energieverbruik. Dat werd gedaan door te koelen, verwarmen en ontvochtigen met Opac warmtewisselaars. Een normale chrysantenteelt gebruikt ongeveer 27 kuub per m2 om de warmtevraag in te vullen. Daarvan is 60% nodig om het vocht uit de kas te stoken.

Vorig artikel Aleia rozen spelen hoofdrol tijdens filmpremière
Volgend artikel ‘Everyone in floriculture is happy with Jair Bolsonaro’
Joef Sleegers is in 2006 in dienst gekomen bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Affiniteit met de tuinbouw kreeg hij door vakantiewerk in de glastuinbouw in de omgeving van Venlo. Met gymnasium B en een studie biologie op zak is hij een echte beta. Na zijn opleiding ging hij aan de slag bij Oogst, waar hij het vak van journalist in de praktijk leerde. Zijn hobby fotografie kan hij prima combineren met het schrijfwerk. Joef hecht veel waarde aan natuur en milieu. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties