Evenals bij de lange termijnprijzen van elektriciteit speelde het bijstellen van de weersverwachting van koude temperaturen naar temperaturen boven het jaargemiddelde een rol bij de daling van de lange en de korte termijnprijzen gas de afgelopen week. Naast het weer wordt de daling ook bepaald door de volle gasopslagen, goede gasaanvoer, veel binnenkomend LNG en de dalende olieprijs.
De Iraanse gasvelden in South Pars zijn de grootste gasvelden ter wereld die ruim 51.000 miljard kuub gas herbergen. Het Franse Total werkte aan de ontginning van dit veld, maar heeft zich teruggetrokken nadat de Amerikanen uit het Iran-akkoord stapten, om zo geen sancties te riskeren. China trekt zich vooralsnog weinig aan van de nieuw opgelegde sancties die de VS tegen Iran in november aankondigden en heeft met de China National Petroleum Corporation (CNPC) de plaats van de Fransen overgenomen.
Langetermijnprijs elektriciteit iets gedaald
De lange termijnprijzen hadden de afgelopen week de kans om wat te dalen doordat de weersverwachting voor de komende periode werd bijgesteld. Werd eerder nog verwacht dat de temperaturen lager zou worden door aankomende koude, de afgelopen week werd duidelijk dat december wel eens temperaturen van boven normaal kan krijgen. Hierdoor en door een dalende steenkoolprijs kon de lange termijnprijs enigszins zakken. De steenkoolprijs kan op het moment dalen omdat er in Europa op dit moment grote voorraden zijn door het nog altijd aanhoudende transportprobleem. De waterstand in de rivieren is nog altijd laag en vormt een belemmering voor het verschepen van de voorraden. Eveneens is de vraag naar kolen vanuit China op het moment laag. De lagere steenkoolprijs zorgt op haar beurt wel weer voor een iets hogere CO2-prijs, maar die stijging is nog niet zo hoog om de kleine daling in de elektriciteitsprijs op de lange termijn ongedaan te maken.
Voor wat betreft de korte termijnprijzen ging het de afgelopen week precies de andere kant op. Er was nauwelijks wind en het kleine koude-dipje zorgden voor zeer hoge APX-prijzen met een piek van 175 euro op donderdagavond. Medeveroorzaker van deze hoge APX-prijzen was het feit dat er afgelopen week sprake was van uitval van de Hemwegcentrale en er zijn nog meerdere centrales die stilliggen; de Rotterdam 1, Eemshaven A en de Amercentrale. Daarnaast heeft de uitval van de Belgische kernreactoren ook zijn uitwerking op de Nederlandse korte termijnprijs. De Belgische tekorten worden aangevuld door stroom uit Frankrijk en Nederland.
Tsunami aan Amerikaanse olie
Volgens analisten is een tsunami van Amerikaanse olie er de oorzaak van dat de markt in dertig dagen 30% is gedaald. In grote lijnen is dit wellicht juist in combinatie met een politiek spel onder aanvoering van de Amerikanen. De markt wordt momenteel feitelijk door drie landen bepaald. Deze landen zijn Rusland, Saoedi-Arabië en Amerika, ze zijn bij elkaar goed voor meer dan 40% van de globale productie. De overige OPEC landen hebben een marktaandeel wat kleiner is dan 30% en is verdeeld over meerdere landen. Op 6 december is er overleg tussen de OPEC-leden en Rusland om te bespreken of ze de productie verder gaan verlagen. De beslissing over het verlagen is een lastige omdat ze hiermee de grootste olieproducent ’Amerika’ in de kaart spelen en het marktaandeel hierdoor verder vergroot zal worden. Analisten verwachten dat de beslissing over de olieproductie voornamelijk van politieke aard zal zijn en daarom al eerder tijdens de G20 ontmoeting in Argentinië besloten zal worden.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.