‘Aardgas blijft ook in de toekomst belangrijk’

    Branded Content – Tuinders horen bij de best geïnformeerde afnemers van aardgas, maar hun inkoop zou best rationeler kunnen. Ashwin Imambaks, salesmanager van Naturgy – voorheen Gas Natural Fenosa – over de gasmarkt en energietransitie. Zijn bedrijf is net van naam veranderd om de omslag naar duurzaamheid te benadrukken.

    Naturgy opereert sinds 2011 op de Nederlandse markt. Het bedrijf is actief in dertig landen en met een operationele winst (EBITDA) van 3,9 miljard en een netto-winst van 1,4 miljard (2017) een grote speler op de internationale gasmarkt.
    Tot juni heette het bedrijf nog Gas Natural Fenosa. „De naamsverandering wordt onderbouwd met onze strategie voor de komende vijf jaar. We willen een stevige impuls geven aan energietransitie en verdrievoudigen onze inzet van hernieuwbare energiebronnen zoals windparken, zonneparken en waterkracht. In de toekomst willen we meer nadruk leggen op elektriciteit. Verder maken we ten volle gebruik van digitale mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen en stellen we de klant nog meer centraal”, vertelt Imambaks.

    Dagmarkt
    De glastuinbouw vormt een speciale groep klanten. Goed geïnformeerd, maar toch vaak niet goed genoeg. „Het gros van de tuinders wil zo dicht mogelijk bij de dagmarkt opereren. Maar ze fixeren zich vaak op de prijs van de leverancier, niet op de werkelijke marktprijs. Ze kijken scherp naar wat een leverancier rekent voor zijn diensten. Maar daarmee bespaar je nauwelijks iets. Strategisch inkopen van de ’commodity’ (het gas zelf) levert veel meer op. We helpen onze klanten door de werkelijke marktprijs te laten zien. Dat is een unieke benadering”, zegt hij.
    In principe is dat inzicht ook te krijgen, onafhankelijk van de leverancier. Bijvoorbeeld door een abonnement op een platform dat de prijzen van alle handelaren wereldwijd laat zien. „Als je los van ons kunt zien wat de prijs is, is dat nog beter. Vertrouwen is goed, bewijs is beter”, geeft hij aan. „We geven maximale transparantie bij de commodityprijs zodat je de juiste, kostenbesparende keuzes maakt: door op het juiste moment tegen marktconforme prijs in te kopen.”
    De gasmarkt was dit jaar redelijk volatiel: de prijs schommelde nogal. Zulke bewegingen bevorderen in principe de hang naar zekerheid op langere termijn. „Naturgy biedt daggascontracten, vaste contracten en combinaties van de twee. Je ziet wel meer belangstelling voor vastigheid, maar de hamvraag is: hoe ver vooruit moet je inkopen”, vertelt hij.

    Mix van energiebronnen
    De voorgenomen afbouw van de gaswinning in Groningen zorgt voor aardig wat onrust onder tuinders. Overheid en LTO Glaskracht Nederland zijn de campagne Glastuinbouw Fossielvrij gestart en coöperaties van tuinders buigen zich over alternatieven, waarbij aardwarmte opvallend vaak in discussie is.
    Imambaks waarschuwt echter voor overhaast handelen: „De afbouw van de winning in Groningen betekent niet dat we van het gas af moeten. Internationaal is er voldoende capaciteit en Nederland heeft ruime importmogelijkheden. Als je je installaties ombouwt, indien nodig, is er geen vuiltje aan de lucht. Je hebt dus wel degelijk een keuze; je hoeft niet acuut te veranderen. Bovendien, wie gaat dat betalen? Een geleidelijke overgang is voor iedereen wellicht beter.”

    Gas blijft
    Zoals in het strategisch plan 2018-2022 staat, is Naturgy zelf volop bezig met energietransitie.
    „We spelen op de tendens in, maar er zal altijd een plek blijven voor gas. Je moet met gezond verstand naar de problemen kijken en de innovaties afwegen. Het zal ook in de toekomst een mix van energiebronnen blijven.”
    Naturgy wil de klant bijstaan bij zijn keuzes voor de toekomst: „We helpen nu klanten in Spanje met energiebesparende maatregelen. Op termijn willen we dat ook uitrollen naar Nederland”, besluit hij.

    Ontdek ons aardgasaanbod voor kassen.

    Meer informatie: sales-nl@naturgy.com

    Hortipoint Mediaproducties in samenwerking met Naturgy

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties