Op veel plaatsen is de ondergrond droog, dus beregening is zeker nodig als je gewas met blad rooit. Maar in hoeverre komt volgens teeltadviseurs de afharding in het gedrang door de hoge temperatuur?
„Dat ligt aan het gewas”, antwoordt Dirand van Wijk (Cultus Agro Advies). „Prunus, bijvoorbeeld, blijft doorgroeien bij hoge dagtemperatuur. Die moet dus water blijven krijgen en mogelijk ook nog bladbemesting.” Bij gewassen als Pyrus of Quercus is de eindknop reeds aangelegd, „dus stopt de groei.”
Gewasafharding verloopt beter bij een groter dag-nachtverschil. In het oosten gaat het daarom goed, omdat het daar al weken ’s nachts onder de 10°C is. „Maar daarvan is in het westen momenteel geen sprake”, zegt Wilma Windhorst (AgroPoli). „Als de nachttemperatuur al onder de 10°C zit, is het steeds maar 1 nachtje. Je kunt het gewas wel enigszins helpen met afharden, bijvoorbeeld met kali.”
’Voor bewaring kun je nog niet rooien’
Door de hoge dagtemperatuur gaat de gewasafharding volgens René Jochems (GroeiBalans) wat langzamer. „Maar het gewas verkleurt wel, zeker het gewas dat ondersneden is. Koude nachten hebben ook wel positief effect gehad.” Voor najaarsbeplanting zijn al kwekers wortelgoed aan het rooien. Dat wordt meteen weer uitgeplant. „Dat kan wel, maar voor de bewaring kun je wortelgoed nog niet rooien.”
Foto: Arno Engels