Financieel staat Griekenland weer op eigen benen, maar hoe ziet de Griekse markt voor rozen eruit? De grootste Griekse rozenkweker vertelde erover op vakbeurs Flormart.
Avramis Roses stond na een afwezigheid van een paar jaar weer op de Italiaanse vakbeurs. Het bedrijf produceert twee derde van zijn rozenstruiken voor afzet in Griekenland. „Hoe de Griekse markt nu is? Stabieler dan eerst”, zei Panos Avramis. „Maar dat betekent niet dat het beter gaat.”
Een derde van zijn productie, Avramis oculeert nu ongeveer 500.000 rozen per jaar op ’Laxa’ („Vroeger meer dan een miljoen per jaar”), is bestemd voor export naar Italië en Frankrijk. Dat zijn volgens de Griek nog altijd rozenminnende landen. Hoewel die liefde zich nog niet echt vertaalt naar een hogere omzet in zijn export. „De Italiaanse economie loopt volgens mij niet beter, en of de Italiaanse markt verbetert? Dat kan ik niet zeggen.”
Zijn export naar Frankrijk, waar zijn moeder vandaan komt en een taalkundig voordeel is voor Avramis, loopt wel beter. Volgens de Griek kan zijn rozenkwaliteit zich meten aan de Franse kwaliteit. Toch moest hij ook daar inleveren. „We kweken rozen in de vollegrond; sommige Franse klanten zijn tot twee derde minder rozen in pot gaan afkweken.”
’Fransen houden nog altijd van klassieke rozen’
Het sortiment bestaat uit meer dan 300 rassen; hoofdzakelijk van Kordes, Poulsen, Tantau en David Austin. „Plus nog veel klassieke rassen die mijn opa al kweekte”, aldus Avramis. „Zoals ’Queen Elizabeth’ en ’Dame de Coeur’: daar houden ze nog steeds van in Frankrijk.”
In Italië en Frankrijk worden ook wel gestekte rozen toegepast, zoals in plantsoenen, maar niet in Griekenland. „Niemand vraagt ernaar; men wil hier alleen geoculeerde rozen.”
Voor Avramis is de rozenteelt winstgevend. „Maar het is niet meer zo simpel als vroeger, om al je rozen te verkopen. Toen kwamen de orders ook heel vroeg in het seizoen. De markt is intussen veranderd.”
Foto: Arno Engels