De glastuinbouw heeft grote ambities om tot een circulaire kas te komen, ambities die heel goed aansluiten bij de visie ’Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’ die minister Carola Schouten (LNV) op 8 september presenteerde. Maar de bewindsvrouw moet wel meehelpen, bijvoorbeeld waar het om de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen gaat en de levering van externe CO2. Dat stelt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland in een reactie op de visie.
Tuinders zijn volgens de glastuinbouwvoorman hard op weg hun kassen in gesloten productie-ecosystemen te veranderen, oftewel circulaire kassen. Hij wijst erop dat de koplopers in de sector al alternatieve duurzame energiebronnen gebruiken voor verwarming en belichting in hun kas. „Het afvalwater van de bedrijven wordt steeds vaker volledig gezuiverd voor hergebruik en in de toekomst telen we een gezond en sterk gewas in combinatie met biologische bestrijders en hygiënemaatregelen, waardoor chemische middelen nauwelijks nodig zijn”, aldus Van der Tak.
Groene gewasbeschermingsmiddelen
Om de doelstellingen ook daadwerkelijk te bereiken, is volgens hem op verschillende terreinen inspanning van Schouten nodig. „Zo verloopt de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen veel trager dan noodzakelijk. Deze procedures zijn ingewikkeld en kostbaar, maar essentieel om in de kas het circulaire ecosysteem langdurig in stand te kunnen houden.” Om te komen tot een echt systeem van groene gewasbescherming is volgens Van der Tak een majeure wijziging van transitie noodzakelijk. „Zowel in beleid als in onderzoek, productie en implementatie van essentiële betekenis.”
Externe CO2
Verder kan de gestage groei van het gebruik van duurzame (fossielvrije) energiebronnen alleen doorgaan als er zekerheid komt in de levering van externe CO2. Om als sector te blijven innoveren, is het volgens LTO Glaskracht tevens van belang om langdurig collectieve middelen, zoals onderzoeksgelden, beschikbaar te stellen.