Extra zoet water voor West-Nederland

    Rijkswaterstaat en een aantal waterschappen gaan zoetwater meer bovenstrooms inlaten in om de kans op verzilting in West-Nederland te voorkomen.

    Rijkswaterstaat regelt de verdeling van water over Nederland en gaat water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal beschikbaar stellen voor de zogeheten KWA (Kleinschalige Wateraanvoervoorziening) route. In de loop van week 30 moet deze inlaat volledig operationeel zijn via gemaal ‘De Aanvoerder’ in Utrecht. Dan komt onder meer ter hoogte van Bodegraven 7 m3 zoet water per seconde de boezem van Rijnland binnen. Waterschap De Stichtse Rijnlanden stelt tijdelijk een vaarverbod in op de Leidsche Rijn, tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht en laat het peil 30-60 stijgen in deze watergang.

    Verzilting tegen gaan
    In een normale situatie gebruikt Hoogheemraadschap van Rijnland bij Gouda een punt om rivierwater uit de Hollandsche IJssel in te laten, momenteelt zo’n 20 m3/s. Die watergang wordt gevoed door de Rijn en mondt via de Nieuwe Waterweg uit in de Noordzee. Als het niveau van de Rijn daalt, krijgt zeewater meer kans om tot Gouda het land in te dringen, met daardoor kans op verzilt water in het beheergebied van Rijnland. Vandaar dat nu wordt overgegaan op de KWA-route. De invloed van de zee is er niet bij inlaat via de punten bij de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Indien nodig kan Rijnland een deel van het aangevoerde water doorgeven aan de hoogheemraadschappen Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard.

    De duur van de KWA-maatregel is moeilijk te voorspellen. Insteek is dat boeren en tuinders hun gewassen kunnen blijven beregenen met oppervlaktewater, maar om de dijken te beschermen, moeten waterschappen soms toch water van mindere kwaliteit binnenlaten. Zover is het nog niet en als er wel zilt water vereist is, dan stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater. Op die manier houdt Rijnland het waterpeil in de watergangen op orde en voorkomt ze schade aan de dijken. Ze roept boeren en tuinders tijdens een bijeenkomst op 19 juli op om terughoudend te zijn met het beregenen van hun gewassen en om dat vooral in de avonduren te doen, want dan is de verdamping het laagst. Via de website van Rijnland zijn onder meer de actuele EC- en Chloride-waardes van het oppervlaktewater bij verschillende meetpunten te vinden. Hier en daar loopt de waterkwaliteit al achteruit.

    Delfland
    Hoogheemraadschap Delfland is niet alleen afhankelijk van zoet water uit andere beheersgebieden, zoals Rijnland. Om in tijden van droogte het waterpeil op de juiste hoogte te houden, haalt zij in eerste instantie water uit het Brielse Meer. In de maand juni van dit jaar is bijna 2 miljard liter via dat meer in de sloten en vaarten van Delfland gepompt. Delfland kan ook water binnenlaten via andere routes, door overeenkomsten met haar buurwaterschappen Hollandse Delta en Rijnland.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties