Als teler afgeknepen worden door grote marktpartijen zoals supermarkten? In de groente- en fruitteelt, zuivel- en vleessector en de akkerbouw klaagt volgens Wageningens onderzoek zo’n 10 tot 20% van de ondernemers daarover. Voor de sierteelt onder glas mag je volgens de onderzoekers van dezelfde percentages uitgaan omdat de sector erg lijkt op de glasgroentesector. Dus rijst de vraag: wat kun je als teler doen om een vuist te maken tegen grote marktpartijen?
Retailers die hogere eisen stellen aan duurzaamheid zonder er meer voor te betalen, die telers onder druk zetten om hun prijzen te verlagen, telers te laat betalen, bestellingen plotseling of onterecht annuleren, telers dwingen onverkochte producten terug te nemen… Het zijn voorbeelden van (oneerlijke) handelspraktijken die boeren en tuinders ervaren.
Al jarenlang hebben boeren en tuinders het gevoel dat ze worden afgeknepen door supermarkten. Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) deed Wageningen Economic Research (WER) eerder dit jaar daarom onderzoek naar de vraag: hoe ervaren boeren en tuinders hun positie ten opzichte van andere ketenpartijen?
Ook sierteelt
Aan het onderzoek deden zeshonderd boeren en tuinders mee, uit de groente- en fruitteelt, zuivel- en vleessector en de akkerbouw. De conclusies gelden, volgens Willy Baltussen, een van de onderzoekers, op hoofdlijnen ook voor de sierteelt omdat die sector in grote mate vergelijkbaar is met de glasgroentesector. „Je ziet in de sierteelt steeds meer handel buiten de veiling om verlopen. Of er sprake is van oneerlijke handelspraktijken hebben we niet onderzocht. Maar je kunt ervan uitgaan dát die er zijn. In welke mate het zich voordoet, weten we dus niet.”