In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. De glastuinbouwsector zelf wil tien jaar eerder fossielvrij zijn. Daar is nog heel wat voor nodig. Edward Verbakel, directeur van VB Group, vindt dit doel erg ambitieus. ’Aan de andere kant verbaast het me hoe snel de ontwikkelingen gaan. Veel problemen zullen zichzelf oplossen.’
Op een voormalig veilingterrein in De Lier ligt het gebouw van VB Group. Vijftig jaar geleden begonnen als installateur voor kasverwarming, bouwt het familiebedrijf tegenwoordig wereldwijd kassen en andere projecten. Het bedrijf stond vijftien jaar geleden mede aan de wieg van de Gesloten Kas, de experimentele kas die genoeg had aan zonlicht alleen, maar die voor de praktijk nog te duur bleek. Aan directeur Edward Verbakel de vraag hoe ver de glastuinbouw nog verwijderd is van een volledig fossielvrije sector.
Wat betekent klimaatverandering voor VB Group?
„Klimaatverandering leidt wereldwijd tot meer bedekte teelten. De weersextremen worden immers groter en grootwinkelbedrijven willen juist een voorspelbare jaarrond productie. De consument is inmiddels zo verwend dat die niet anders meer verwacht. Een voorspelbare productie lukt het beste in een gecontroleerde teelt. Dat kost echter energie. En straks mag er geen fossiele brandstof meer worden gebruikt.
Stel dat de extremen nog verder toenemen; dat we bijvoorbeeld hoge temperaturen krijgen in het najaar. Dan moeten we meer gaan koelen, wat extra energie kost. Misschien voldoet alles wat we tot nu toe hebben ontworpen straks niet meer. Daar ligt dus een uitdaging.”
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
- Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij