Bloemist Pieter Straathof van De Bloemenhof in Leiderdorp had als kick-off van de Mijn Bloemist Pioenweken op zaterdag 17 mei een aantal kwekers in zijn winkel uitgenodigd. Zij gaven klanten informatie over de verschillende pioenen en beantwoordden vragen.
Veel consumenten namen van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen over de pioenen die bij de bloemist stonden. ,,Gaan deze knoppen echt open?’’, vraagt een vrouw die bij de pioenenpresentatie stopt. Kweker Rutger Mutsaers zal de vraag vaker horen deze ochtend. ,,Het is doodzonde dat de consument deze ervaring heeft. Het is niet goed voor het imago. Helaas houdt de branche dit zelf in stand. Kopers betalen soms meer voor een rauwe dan voor een rijpere pioen. Afnemers denken dat ze met een rauwere pioen langer kunnen doen, maar dat is onwetendheid. Omdat rauwe pioenen vaak beter betaald worden, blijft een aantal telers hun trommelstokken voor de klok brengen.’’
Mutsaers kan vandaag van veel pioenen de garantie geven dat ze open gaan. ,,Kijk die emmers met ’Coral Sunset’. Ze zijn iets rijper, maar je doet er zeker een week mee’’, zegt hij tegen een voorbijganger. Veel pioenen die deze ochtend zijn uitgestald, zijn volgens hem op het juiste moment gesneden. Alleen over de emmers ’Karl Rosenfield’ en ’Big Ben’ heeft hij twijfels. Die zijn volgens de kweker aan de rauwe kant.
Veel verkocht
Speciaal voor dit weekend had De Bloemenhof extra pioenen ingeslagen: in totaal 1.650 bossen voor de vrijdag en zaterdag. Aan het einde van het weekend waren daar nog 150 bos van over. ,,Ondanks het zomerse weer hebben we dus echt veel verkocht. In verhouding is pioen toch een vrij dure bloem’’, geeft de bloemist aan.
De opstelling zoals die afgelopen weekend voor de winkel stond, is volgens hem iets om over na te denken. Hij merkt dat het tonen van open bloemen verkoopbevorderend werkt. ,,Ik doe dat eigenlijk nooit, maar op deze manier kunnen mijn klanten zien wat zij in huis halen. Dit moet ik vaker doen. Niet alleen bij pioen, maar bijvoorbeeld ook bij alstroemeria of lelie.’’
Bron en foto’s: Vakblad voor de Bloemisterij