Handelsoorlog VS en China krijgt onverwachte winnaar

De spanning loopt op in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het is bijna onvermijdelijk dat het conflict een onverwachte winnaar gaat krijgen.

De dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China werpt een schaduw over de financiële wereld. Woensdag maakte China bekend dat het een importheffing van 25% gaat invoeren op meer dan 100 verschillende productgroepen, variërend van vliegtuigen tot sojabonen. De heffingen zijn een reactie op de handelsmaatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump een dag eerder doorvoerde. De Chinese tegenzet kwam niet als een verrassing, maar de omvang van het maatregelenpakket is een stuk groter dan verwacht. Van schrik gingen de belangrijkste Amerikaanse beursindices meteen met 1% tot 2% onderuit.

Handelsoorlog met verrassende winnaar
Onlangs twitterde Trump dat handelsoorlogen goed zijn en dat ze makkelijk gewonnen kunnen worden. In werkelijkheid kennen ze voornamelijk verliezers. Het land dat getroffen wordt door de sancties, ziet de uitvoer afnemen. Dit zet een rem op de economische groei. In het land dat de sancties invoert, gaan consumenten en bedrijven hogere prijzen betalen voor getroffen goederen en diensten. De negatieve effecten worden alleen maar groter bij elke nieuwe ronde van tegenmaatregelen. Als de handelsoorlog al een winnaar oplevert, is dat in ieder geval niet de partij die Trump in gedachten heeft.

Trump heeft de gewoonte om de knuppel in het hoenderhok te gooien om te peilen hoe verschillende partijen op zijn plannen reageren. Als die reactie te heftig was, stelde hij simpelweg zijn koers wat bij. Hierdoor werd de soep niet zo heet gegeten als deze werd opgediend. Het meest waarschijnlijke scenario is dat dit nu ook gebeurt, zodat de handelsoorlog met een sisser afloopt.

Dat zou een signaal zijn dat de politieke macht van China weer wat is toegenomen. Aan de andere kant trekt het land naar verwachting ook aan het langste eind als de handelsoorlog verder escaleert. In dat geval heeft China dankzij de enorme positie van bijna $12.000 miljard in Amerikaanse staatsobligaties een extra middel om de duimschroeven aan te draaien bij Trump.

China laat spierballen zien
Terwijl China aan politiek of aan economisch aanzien wint door de handelsoorlog, komt de dollar wat onder druk te staan door de onzekerheid rondom de handelsoorlog. Ook dat is weer in het voordeel van China. De renminbi is namelijk gekoppeld aan de Amerikaanse munt. Dankzij een goedkopere munt neemt de internationale concurrentiekracht van Chinese bedrijven toe.

Voor de dollar is de prijsdaling overigens niets nieuws. De munt staat al bijna anderhalf jaar onder druk als gevolg van de onvoorspelbare politieke koers van Trump. De recente ontwikkelingen doen vermoeden dat daar voorlopig geen verandering in komt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties