Warmte Samenwerking Oostland (WSO) – een samenwerking in oprichting tussen de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp, LTO Glaskracht, de provincie Zuid-Holland en marktpartijen – vraagt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om €26 tot €46 miljoen waarmee in de periode tot aan 2025 de onrendabele top van een plan voor een warmteketen afgedekt kan worden. De WSO heeft daartoe een brief aan de bewindsman gestuurd.
Behalve geld voor de versnelde ontwikkeling van een warmteketen in Oostland, vraagt de WSO de minister ook om via de Warmtealliantie Zuid-Holland snel werk te maken van de beschikbaarheid van industriële restwarmte op het RoCA-warmtenet voor Oostland.
De WSO is van plan tot een volledig gebiedsdekkend netwerk van coöperaties te komen, waarin ondernemers de krachten bundelen en gaan praten met derde partijen die warmte en/of CO2 kunnen leveren.
Elektriciteitstransport
Het samenwerkingsverband wijst de minister erop dat voor de realisatie van het plan het tariefsysteem voor elektriciteitstransport moet worden gewijzigd. Daardoor kunnen telers flexibeler switchen van eigen opwek naar inkoop van elektriciteit. Tuinders kunnen volgens de WSO een belangrijke rol spelen binnen het multi commodity smart grid: ze zijn energieleverancier en kunnen de balans van het energiesysteem handhaven, bijvoorbeeld met WKK en WKO. “De glastuinbouw kan zich daarmee ontwikkelen tot een belangrijke leverancier van warmte aan woonwijken”, schrijft het samenwerkingsverband.