AquaReScape en Alfa Accountants en Adviseurs hebben vorige week tijdens HortiContact In Gorinchem onder de noemer ‘clusterzuivering’ het eerste totaalconcept gepresenteerd voor de verplichte zuivering van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit drainwater. Het concept is geschikt voor zuiveringscollectieven die gezamenlijk minimaal 30 ha in beheer hebben en gebruikmaken van hetzelfde riool of afvoersysteem.
In het concept zijn alle technische, financiële, bedrijfseconomische en juridische aspecten geïntegreerd. Het eerste collectief dat er gebruik van maakt is TWZ De Vlot, het samenwerkingsverband van meer dan zestig telers (160 ha) in het tuinbouwgebied tussen ‘s-Gravenzande en Monster.
Biologische technieken en actief kool
Voor het concept clusterzuivering zet AquaReScape naast biologische technieken ook adsorptie op basis van actief kool in. “Dat is een bestaande en beproefde technologie die in de glastuinbouw voor het eerst wordt toegepast. Daarmee zuiveren we niet alleen drainwater, maar al het afvalwater van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, zodat bedrijven ook ontzorgd worden voor de doelstellingen voor meststoffen in 2027”, aldus waterzuiveringsdeskundige Aad Wubben van AquaReScape.
In een later stadium kan de installatie worden aangepast voor het hergebruik van gietwater. “Daarmee creëren we de gesloten waterketen die essentieel is als er in de nabije toekomst een verbod komt op het uit de bodem halen van water.” De kennis om zo’n gesloten waterketen te realiseren, is volgens hem al opgedaan in tuinbouwgebied Overbuurtsepolder in Bleiswijk (85 ha) met het project AquaReUse.
‘Continuïteit heel belangrijk’
Bedrijfseconomisch, financieel en juridisch is het concept gestroomlijnd door Alfa. “Het klinkt eenvoudig, een coöperatie oprichten en een overeenkomst opstellen, maar het ligt veel gecompliceerder. Continuïteit is heel belangrijk. Als bijvoorbeeld een deelnemend bedrijf wordt verkocht, moet ook het systeem worden meeverkocht. Het model van Alfa is niet alleen fiscusproof, het is ook een model met garanties voor financiële instanties die willen participeren, zoals banken en groenfondsen”, aldus directeur Ben Vijverberg.