Pot- en Tuinplantenkwekerij Baas in Ens heeft sinds twee maanden een nieuwe bio-WKK ter aanvulling van de bestaande houtketel die er al zeven jaar stond. Het bedrijf heeft hierdoor geen gas meer nodig.
De bio-WKK levert warmte en elektriciteit door het verbranden van overtollig hout uit de omgeving, zoals snoeiafval. „We verbruiken ongeveer 18.000 ton per jaar verdeeld over de beide installaties”, vertelt verkoopmanager Edwin Westerhuis.
Groene stroom
„Onze bestaande houtketel verwarmde alleen de kas. De nieuwe installatie heeft ook een verdampingsturbine die ervoor zorgt dat we stroom terug kunnen leveren aan het net.” Over de rendabiliteit zegt Westerhuis: „Natuurlijk is het een investering, maar uiteindelijk is het prijsniveau stabieler dan verwarmen met aardgas. De overheid stimuleert de installatie wel, mede omdat het voor Nederland om nieuwe technieken gaat.”
„Het as dat na de verbranding overblijft wordt op dit moment weer verwerkt in de beton en asfalt, omdat het nog wordt gezien als niet zuiver afval. We zijn nu bezig om de as te laten bemonsteren om erachter te komen hoe zuiver het echt is. Daarna kunnen we kijken of we er een compostproduct van kunnen maken.”
Omroep Flevoland nam een kijkje bij de kwekerij in Ens. In het filmpje wordt gezegd: „Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft tuinders laten weten dat kassen over vier jaar niet meer mogen worden verwarmd met aardgas.” Dit klopt niet. Drie glastuinbouwgebieden hebben van de minister te horen gekregen dat ze uiterlijk in 2022 moeten omschakelen naar hoogcalorisch gas: AgriportA7, Bergerden en Luttelgeest.