Tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys is 3 februari op 94-jarige leeftijd overleden. Buys was een van de belangrijkste naoorlogse tuin- en landschapsarchitecten, zo heeft hij veel betekend voor de gelijkwaardige samenwerking van de tuinarchitect met de bouwarchitect.
Vanaf 1949 is Buys onafgebroken als tuin- en landschapsarchitect en ontwerpdocent aan het werk geweest. Hij heeft meer dan 1.800 werken op zijn naam staan van tuinen, openbare ruimten en woonwijken.
Nooit bang voor het witte papier
’Maken en laten’ was kortweg het ontwerpmotto van Buys. De tuin vormde voor hem de intermediair tussen mens en natuur, tussen huis en landschap. Het gaat om de balans tussen wat de ontwerper aan de omgeving toevoegt en dat wat hij aan de natuur overlaat. Over de betekenis van het werk en de persoon van Pieter Buys is in 2008 de monografie ‘Pieter Buys: maken laten’ bij NAI-uitgevers verschenen. Naar aanleiding daarvan publiceerde Tuin en Landschap het artikel ’Nooit bang voor het witte papier’ over Pieter Buys.
Gelijkwaardigheid tuinarchitect
De NVTL kende Buys in 1997 het buitengewoon lidmaatschap toe als waardering voor zijn belangrijke en veelzijdige bijdrage aan het vakgebied. ’Vanwege zijn veelzijdige beroepspraktijk. (…) Daarnaast heeft Buys veel betekend voor de gelijkwaardige samenwerking van de tuinarchitect met architecten, ingenieurs en stedenbouwkundigen. Tot slot heeft hij bijna twintig jaar lesgegeven aan onder andere de Academie van Bouwkunst en de Landbouwuniversiteit te Wageningen.’